Αναζήτηση

Image

Άλλες εκδηλώσεις

Οι νικητές των φετινών βραβείων στα Greek Exports Forum & Awards 2024

Οι νικητές των φετινών βραβείων στα Greek Exports Forum & Awards 2024

30 Απριλίου 2024

Τον «δρόμο» για την επιτυχημένη ανάπτυξη του εξαγωγικού μοντέλου της χώρας, έδειξαν οι ομιλητές και οι βραβευθέντες στα Greek Exports Forum & Awards 2024, που πραγματοποιήθηκαν με πολύ μεγάλη συμμετοχή, την Παρασκευή 26 Απριλίου 2024.

Το Greek Exports Forum πραγματοποιήθηκε το πρωί ψηφιακά, μέσω του LiveOn Expo Complex, του καινοτόμου 3D εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου της LiveOn, της Ψηφιακής πλατφόρμας Επιχειρηματικής Επικοινωνίας και Εκδηλώσεων, ενώ τα Greek Exports Awards, το βράδυ της ίδιας μέρας, υβριδικά, με φυσική παρουσία στο ξενοδοχείο Divani Apollon Palace & Thalasso.

Το συνέδριο-θεσμός για τον εξαγωγικό τομέα διοργάνωσαν για 12η συνεχή χρονιά, η Ένωση Διπλωματικών Υπαλλήλων Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων (ΕΝΔΥ ΟΕΥ) του Υπουργείου Εξωτερικών σε συνεργασία με την ethosEVENTS, το οικονομικό και επιχειρηματικό portal banks.com.gr και το οικονομικό και επενδυτικό περιοδικό ΧΡΗΜΑ.

Το κορυφαίο βραβείo της φετινής διοργάνωσης, Top Greek Export Company 2024, Gold, απονεμήθηκε στην Παπαστράτος PMI.

Το βραβείο παρέλαβε ο Αντιπρόεδρος της Παπαστράτος, κ. Ιάκωβος Καργαρώτος, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Εκ μέρους των 1400 ανθρώπων στην Παπαστράτος, ευχαριστώ και την Κριτική Επιτροπή. Αναμφίβολα, η βράβευση αυτή είναι μία διάκριση υψηλής σημασίας για την Παπαστράτος. Η κουλτούρα εξωστρέφειας είναι δομικό στοιχείο της «Βιομηχανίας του Μέλλοντος» και η Παπαστράτος διακρινόταν πάντα σε αυτό. Παράλληλα, με την εμπιστοσύνη της Philip Morris International και την απόφασή της να επενδύσει στην Ελλάδα 700 και πλέον εκατομμύρια ευρώ από το 2017, αλλάξαμε σελίδα. Μόνο την τελευταία τριετία έχουμε υπερδιπλασιάσει την παραγωγικότητα του εργοστασίου μας στον Ασπρόπυργο και κατά ανάλογο ρυθμό την αξία των εξαγωγών μας, που πλέον ξεπερνούν τα 300 εκατομμύρια ευρώ. Το 90% της παραγωγής μας προορίζεται για αγορές του εξωτερικού και η Ιαπωνία είναι μία κύρια τέτοια αγορά. Οι θερμαινόμενες ράβδοι καπνού για το IQOS είναι το Νο 1 ελληνικό εξαγώγιμο προϊόν στην Ιαπωνία και αντιπροσωπεύουν το 80% των συνολικών εξαγωγών της Ελλάδας προς την χώρα του ανατέλλοντος ηλίου. Είμαστε υπερήφανοι για αυτό και συνεχίζουμε με πράξεις και πραγματικές επενδύσεις

Στην ίδια κατηγορία, βραβείο Silver έλαβε η DistilleryWinery of Thrace S.A. και επίσης  Silver βραβείο η Olympia Electronics A.E. Στην κατηγορία Τοp Innovation in Exports, Silver βραβείο έλαβε η εταιρεία Κεχαγιάς Β. & Λ. Ο.Ε.

Εφέτος δόθηκαν τρεις τιμητικές διακρίσεις, Honorary Export Distinction, στους κ.κ. Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, Πρόεδρο Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), Δρ. Jorge Sanchez, Πρόεδρο Δ.Σ. si-Cluster & CFSO Corallia-Ε.Κ. Αθηνά και Δρ. Αθανάσιο Πότση, Πρόεδρο Δ.Σ. Ένωσης Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας & Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ).

Τις εταιρείες που βραβεύθηκαν σε όλες τις κατηγορίες θα τις βρείτε αναλυτικά εδώ

awards 2gefa

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια κ. Κώστας Φραγκογιάννης, ανέφερε κατά τον χαιρετισμό του: «Η διοργάνωση έχει καταστεί θεσμός για την αγορά και την εξωστρέφεια. Η έννοια της αριστείας έχει βαθιές ρίζες στον ελληνικό πολιτισμό. Η σημερινή εκδήλωση συνιστά επιβράβευση των εξαγωγικών εταιρειών και ταυτόχρονα ενίσχυση του εξαγωγικού προσανατολισμού τους, ενώ τις καθιστά ως παράδειγμα για κάθε επιχείρηση με εξαγωγικό όραμα».

Κατά την ομιλία του στην τελετή απονομής των Greek Exports Awards, ο υπουργός Επικρατείας, κ. Χρήστος – Γεώργιος (Άκης) Σκέρτσος, τόνισε: «Το ελληνικό εξαγωγικό θαύμα έχει γίνει με τις δικές σας δυνάμεις και σε αντίξοο επιχειρηματικό και κρατικό περιβάλλον. Γνωρίζω τα εμπόδια και για εμάς αποτελεί πρόκληση να δουλεύουμε για να πετύχουμε τον στόχο. Η Ελλάδα πραγματικά αλλάζει. Οι επερχόμενες ευρωπαϊκές εκλογές είναι κομβικές ώστε να διασφαλιστεί η σταθερότητα. Η Ευρώπη πρέπει να τρέξει ταχύτερα και να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και ειδικά των οικονομιών του Νότου. Διερχόμαστε μία περίοδο προκλήσεων. Πρέπει να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις να σταθούν στα πόδια τους και να καινοτομούν».

Η Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Άννα Μάνη Παπαδημητρίου, στον χαιρετισμό της ανέφερε: “Οι εξαγωγές αποτελούν κρίσιμο πυρήνα της οικονομίας και στοίχημα όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλη την Ευρώπη. Η Ελλάδα είναι ένας δυνατός παίκτης, παρ’ όλ’ αυτά η κυβέρνηση έχει αναλάβει δράση για να ενισχύει την βιομηχανία. Η Ελλάδα είναι ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός. Για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια έχουμε στρατηγική για την βιομηχανία με στόχο να αυξήσουμε τις εξαγωγικές θέσεις εργασίας, το ΑΕΠ. Ο ρυθμός ανάπτυξης που παρουσίασε η ελληνική οικονομία το 2023 ανήλθε στο 2%. Εν πολλοίς οφείλεται στις εξαγωγές που αποτελούν μοχλό της οικονομικής δραστηριότητας».

Ο κ. Κωνσταντίνος Μπαγινέτας, Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων, Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, είπε: «Mετά την οικονομική κρίση, η ελληνική οικονομία βρέθηκε μπροστά σε προκλήσεις. Πριν τη κρίση, η εξωστρέφεια ήταν περιορισμένη, στο 10% το πολύ. Η εικόνα άλλαξε στην περίοδο που ακολούθησε. Το 2020 άγγιξε το επίπεδο του 18% του ΑΕΠ. Έγιναν ρυθμίσεις στο πλαίσιο της στρατηγικής εξωστρέφειας. Βασικός πυλώνας της προσπάθειας είναι ο αγροτοδιατροφικός τομέας».

Η κ. Μαρία Παπαζαρκάδα, Country Manager, Coface Greece, Cyprus & Malta, ανέφερε: «Η χορήγηση πίστωσης στους εξαγωγείς που χρειάζονται τις υπηρεσίες μας αποτελεί θεμελιώδη διάσταση. Προκαταβολές, μεμονωμένες συναλλαγές, διενέξεις, μεταφορικά κόστη, υλικά συσκευασίες, ποινικές ρήτρες, φυσικές καταστροφές, είναι μερικά που ασφαλίζονται» και τόνισε «Η COFACE είναι μια από τις 4 ασφαλιστικές εταιρείες πιστώσεων. Έχει εκδώσει πάνω από 5.000 αποφάσεις πιστωτικών ορίων. Σημαίνει ότι Έλληνες εξαγωγείς ασφαλίζουν πάνω από 5 δισ.».

Ο κ. Ελευθέριος Βλαχογιάννης, Επικεφαλής Συναλλακτικής Τραπεζικής Βοηθός Γενικός Διευθυντής, Eurobank SA, επεσήμανε κάποιες γεωπολιτικές, οικονομικές εξελίξεις τις οποίες όλοι πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας, καθώς αποτελούν παράγοντες που επηρεάζουν το επιχειρείν. «Υπάρχει πολιτική βούληση για την ψηφιοποίηση. Υπάρχει βούληση να μεταβούμε σε ένα παραγωγικό μοντέλο που προάγει την κυκλική ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα. Είναι προφανές ότι περνάμε από το globalization στο de-globalization. Η χρονιά 2024 είναι το έτος που το 60% του πλανήτη μας ψηφίζει. Μετά από τόσα χρόνια είμαστε σε μία περίοδο ανάπτυξης που θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια με ρυθμό 2%-2,3 %. Υπάρχουν πρωτοβουλίες τραπεζών για επενδύσεις υπέρ εξαγωγικών εταιρειών. Να προσέχουμε τον πληθωρισμό και τα μεγάλα κρατικά χρέη σε όλον τον κόσμο», σημείωσε.

Ο κ. Μαρίνος Γιαννόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος, Enterprise Greece, ανέφερε ότι: «Σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς, επαναπροσδιορίζονται οι στόχοι, με μια νέα δυναμική και με αυξημένες προοπτικές, εφαρμόζοντας στοχευμένο σχέδιο εξωστρέφειας. Έχουμε ενισχύσει τις ελληνικές εξαγωγές, υλοποιώντας καινοτόμα προγράμματα προώθησης των παραγωγικών μας κλάδων. Έχουμε εντείνει τις προσπάθειες να δικτυώσουμε Έλληνες επιχειρηματίες και επενδυτές, διαργανώσαμε κα διοργανώνουμε  εκπαιδευτικά προγράμματα για εξαγωγικές επιχειρήσεις που επιθυμούν να αλλάξουν το επιχειρηματικό τους μοντέλο». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Γιαννόπουλος σε μια νέα διαδικτυακή πλατφόρμα, την Εxport Help Desk.

Ο κ. Αντώνης Γκορτζής, Πρόεδρος, Ελληνικό Ινστιτούτο Επιχειρηματικής Ηθικής (ΕΒΕΝ) Ελλάδας και Ευρώπης, αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο των εξαγωγών στην ανάπτυξη της οικονομίας, την αύξηση του ΑΕΠ, την μείωση της εξάρτησης και την αύξηση των θέσεων εργασίας. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις πτυχές που πρέπει να ληφθούν υπόψη, όπως η ποιότητα και οι προδιαγραφές, η συμμόρφωση με κανονισμούς, η συσκευασία και η μεταφορά, αλλά και η προσαρμογή στην αγοραστική συμπεριφορά. Τόνισε τέλος ότο χρειαζόμαστε εοιχειρήσεις με ήθος και εξωστρέφεια.

Η ethosEVENTS σε συνεργασία με την Great Exhibitions, που γιορτάζει τα 10 χρόνια της,  κλήρωσαν ένα δωρεάν περίπτερο 10 τ.μ. αξίας €10.750 στην Διεθνή Έκθεση Τροφίμων και Ποτών SIAL PARIS, που θα διεξαχθεί 19-23/10/2024 στο Παρίσι.

Σημειώνεται επίσης ότι οι διοργανωτές εξασφάλισαν στους δυνητικούς εξαγωγείς – συμμετέχοντες τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν τη Δευτέρα και Τρίτη 29 & 30 Απριλίου, προσωπικές συναντήσεις (B2B meetings) με εκπροσώπους χορηγών, buyers και εκπροσώπων γραφείων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) του Υπουργείου Εξωτερικών και Διμερών Επιμελητηρίων.

Μοιραστείτε το άρθρο

Image
Image

Οδηγός Αγοράς

Πιο πρόσφατα

Image

Εκτύπωση   Email

Επιλεγμένα

Image

Ειδησιογραφικό Portal & οδηγός αγοράς για τον κλάδο
των εμπορικών εκθέσεων, των εμπορικών συνεδρίων
και των σχετικών με τα παραπάνω υπηρεσιών.

Για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία
μη διστάσετε μα επικοινωνήσετε μαζί μας
στα παρακάτω στοιχεία:
+30 210 9245577 ή info@verticom.gr

Εγγραφείτε στο newsletter για να λαμβάνετε
όλα τα τελευταία νέα κάθε εβδομάδα στο email σας!

Image

Νέα

Οδηγός αγοράς

Εγγραφείτε στο newsletter. Όλα τα νέα κάθε εβδομάδα στο email σας!