Αναζήτηση

Image

Άλλες εκδηλώσεις

Μια δημιουργική και ανατρεπτική εμπειρία στο HR Community Conference & Awards 2023

Μια δημιουργική και ανατρεπτική εμπειρία στο HR Community Conference & Awards 2023

5 Ιουλίου 2023

Η κοινότητα του HR την Πέμπτη 8 Ιουνίου στην 7η διοργάνωση του HR Community Conference & Awards 2023 ήρθε αντιμέτωπη με μια πολυ-παραγοντική εξίσωση που έπρεπε να λύσει. Μια εξίσωση όπου οι όροι μπαίνουν συνεχώς σε αναδιαπραγμάτευση και οι λύτες χρειάζεται να είναι ικανοί, ανθεκτικοί, ευέλικτοι και με φαντασία.

Τα δεδομένα:

  • Οι άνθρωποι παραιτούνται ηχηρά ή σιωπηρά.
  • Νιώθουν εξουθενωμένοι στην εργασία τους.
  • Επιζητούν περισσότερο από ποτέ ασφάλεια και ηρεμία σε αυτή.
  • Το κράτος και η επιχειρηματική κοινότητα απορούν, διαπιστώνουν αλλά δεν δίνουν λύσεις.
  • Ολόκληροι επαγγελματικοί τομείς δεν κοιτούν/ζητούν ούτε το βιογραφικό πλέον μπροστά στην τόση ανάγκη τους για πρόσληψη εργαζομένων.

Στο φετινό συνέδριο με τίτλο «HR Profilers: Η μεγάλη αναδιαπραγμάτευση» όλοι μαζί οι σύνεδροι ανίχνευσαν τον ρόλο του HR Manager ως profiler σε ένα εργασιακό τοπίο που συνεχώς αλλάζει όψεις και χρώματα. Διοργανώθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία ταυτόχρονα στο Parfait Athens στην Αθήνα και στο Hotel Nikopolis στη Θεσσαλονίκη από το skywalker.gr – Εργασία στην Ελλάδα.

Καινοτομία της φετινής εκδήλωσης ήταν η συνύπαρξη οκτώ καταξιωμένων ομιλητών με οκτώ εξαίρετους stand-up comedians με έναν ξεχωριστό τρόπο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τις εργασίες του συνεδρίου παρακολούθησαν συνολικά πάνω από 400 στελέχη ανθρώπινου δυναμικού και στις δύο αίθουσες, οι οποίοι δεν έμειναν απλοί παρατηρητές.

Η  διαμόρφωση του νέου εργασιακού τοπίου μέσα από τις συνεχόμενες, απρόβλεπτες και πολύπλοκες κοινωνικές, οικονομικές και γεωπολιτικές αλλαγές, οι αφορμές και οι αιτίες της μεγάλης και σιωπηρής παραίτησης των εργαζομένων, οι λόγοι που οδηγούν τελικά τους εργαζόμενους στην εργασιακή εξουθένωση, η ματαίωση που όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι νιώθουν στην εργασία τους, η ανάγκη για σεβασμό της ισορροπίας μεταξύ της επαγγελματικής και της προσωπικής ζωής, οι μεταβολές σε αξίες, νοοτροπίες, συμπεριφορές, στερεότυπα και οι επαγγελματικοί στόχοι των εργαζομένων στην post-Covid καθημερινότητα, ο επηρεασμός της ραγδαίας επιστημονικής και τεχνολογικής μεταβολής/ανάπτυξης στην αναντιστοιχία προσφοράς και ζήτησης δεξιοτήτων στην εργασία (miss-matching), η επάρκεια της εταιρικής κουλτούρας και του κώδικα δεοντολογίας ως προς τη συνέπεια, εφαρμογή, αφομοίωση, εναρμόνιση και από τους εργοδότες και από τους εργαζόμενους, τα οφέλη και οι κίνδυνοι από την υβριδική εργασία και τον χωροταξικό κατακερματισμό του εργατικού δυναμικού και κατά πόσο και με ποιο τρόπο οι έννοιες της διαφορετικότητας και της συμπερίληψης ενσωματώνονται στις βασικές λειτουργίες του HRM ήταν μερικά από όσα συζητήθηκαν στο HR Community Conference & Αwards 2023.

Το συνέδριο παρουσίασαν η κ. Εύα Ανδρέου, Υπεύθυνη Εξυπηρέτησης Πελατών, skywalker.gr – Εργασία στην Ελλάδα, στην Αθήνα και η κ. Αλεξία Φουκίδου, Διευθύντρια Περιφερειακής Δράσης, skywalker.gr – Εργασία στην Ελλάδα, στη Θεσσαλονίκη.

Τους σύνεδρους καλωσόρισε αρχικά ο κ. Δημήτρης Φυντάνης, Business Continuity Manager,  skywalker.gr – Εργασία στην Ελλάδα, που, υπενθυμίζοντας τα λόγια του Νίκου Καζαντζάκη «Ν’ αγαπάς την ευθύνη. Να λες: Εγώ, εγώ μονάχος μου θα σώσω τον κόσμο. Αν δεν σωθεί, εγώ θα φταίω», τόνισε την αξία της ευθύνης και της προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο.

Ακολούθησε με χαιρετισμό ο κ. Σωτήρης Σταματίου, Group Human Resources Director at Onassis Group και Πρόεδρος του Συνδέσμου Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού Ελλάδας (ΣΔΑΔΕ), o οποίος μίλησε για την αξία του κώδικα δεοντολογίας και την ανάγκη να διορθώνονται συμπεριφορές που δεν ταιριάζουν με το εκάστοτε εργασιακό περιβάλλον.

Οι χαιρετισμοί συνεχίστηκαν με την κ. Νούλη Βίλλυ, HR Manager, M. Arabatzis S.A. “Hellenic Dough”, και Προέδρο του Παραρτήματος Βορείου Ελλάδας του Συνδέσμου Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού Ελλάδας (ΣΔΑΔΕ), που στάθηκε στο κομμάτι της εταιρικής κουλτούρας, για την οποία εργαζόμενοι και εργοδότες έχουν μερίδιο ευθύνης και οφείλουν να έχουν λόγο στη διαμόρφωσή της.

Οι αρχικές ομιλίες έκλεισαν με την παρουσία της κ. Νάνσυ Παπαλεξανδρή, Ομότιμης Καθηγήτριας Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, που επαίνεσε τη διαχρονικότητα και τη χρησιμότητα του συνεδρίου στη σύγχρονη ελληνική HR κοινότητα. Στην εναρκτήρια ομιλία του συνεδρίου με θέμα «Η ελληνική πραγματικότητα στη δυναμική της μεγάλης παραίτησης» αναφέρθηκε στους λόγους ύπαρξης των κενών θέσεων εργασίας στη χώρα μας, στην ανεργία, αλλά και στις επιθυμητές παρεμβάσεις πολιτείας και εργοδοτών με σκοπό την αλλαγή του καθεστώτος της «Μεγάλης Παραίτησης».

Από τους κ.κ. Παναγιώτη Γκορέζη, Επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών στο ΑΠΘ, και Ιωάννη Ανδρεάδη, Καθηγητή του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών στο ΑΠΘ, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας του skywalker.gr – Εργασία στην Ελλάδα, η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, για τη «Μεγάλη Παραίτηση». Πολύ σημαντικές ήταν οι τοποθετήσεις τους για την ανάγκη θέσπισης του employer branding πριν από την πρόσληψη του εργαζομένου, καθώς και για την υπεύθυνη αντιμετώπιση των θεμάτων της εργασιακής καθημερινότητας.

Στη συνέχεια η Δρ. Νάνσυ Μαλλέρου, Ιδρύτρια και CEO, Life Clinic Group Master Coach, Ομιλήτρια και Συγγραφέας, διευκρίνισε τη χρήση της αντι-ευθραστότητας στην εργασιακή ζωή, ενώ μαζί με τον κ. Γιώργο Χατζηπαύλου, Stand-up Comedian, παρουσίασαν με διασκεδαστικό αλλά εύστοχο τρόπο χαρακτηριστικά της πολυπλοκότητας και της αστάθειας που κυριαρχούν σε πολλούς εργασιακούς χώρους.

Η σκυτάλη δόθηκε στις κ.κ. Δανάη Λουκάκη, Ηθοποιό και Σκηνοθέτη, και Ήρα Κατσούδα, Κωμικό, οι οποίες, με αφορμή τη θεματική ενότητα της «Αναντιστοιχίας μεταξύ προσόντων και απαιτήσεων των θέσεων εργασίας», απέδωσαν με κωμικό τρόπο τη σημερινή απαξίωση των πτυχίων και την υποαπασχόληση, ενώ τόνισαν την ανάγκη ύπαρξης των καλλιτεχνικών επαγγελμάτων.

Αναφορικά με τη θεματική «Εργασιακή εξουθένωση», μίλησαν στη σκηνή η κ. Χριστίνα Κανατάκη, Δημοσιογράφος και Παρουσιάστρια, και ο κ. Αλέξανδρος Χαριζάνης, Κωμικός, που με γλαφυρό τρόπο παρουσίασαν τα αποτελέσματα του burnout των εργαζομένων.

Στη θεματική «Αξιοκρατία / Διαφάνεια / Ευνοιοκρατία / Διακρίσεις» ο κ. Αντώνης Τσαπατάκης, Παραολυμπιονίκης, Παγκόσμιος Πρωταθλητής, αξιωματικός ΕΛ.ΑΣ. και Συγγραφέας παιδικών παραμυθιών, και ο κ. Θωμάς Ζάμπρας, Κωμικός, παρουσίασαν την κατάσταση που επικρατεί αναφορικά με την αξιοκρατία και τη διαφάνεια στην Ελλάδα, κάνοντας αναδρομή σε προσωπικά τους βιώματα, με εμφανές το χιουμοριστικό στοιχείο στις διηγήσεις τους.

Για την αξία της σωστής διαχείρισης του χρόνου αλλά και την ανάγκη του ατόμου να αγαπά το επάγγελμά του, ώστε να εξελίσσεται και ως άνθρωπος μέσα από αυτό, μίλησαν οι κ.κ. Ηλίας Παπανικολός (Εισβολέας), Ράπερ, Στιχουργός και Συνθέτης, και ο Βύρων Θεοδωρόπουλος, Stand-up Comedian, με αφορμή τη θεματική ενότητα για την ισορροπία μεταξύ της επαγγελματικής και της προσωπικής ζωής.

Με τα λόγια του Σαίξπηρ ότι «όλος ο κόσμος είναι μια σκηνή και τα πάντα είναι ρόλος», ο κ. Στέλιος Καλαθάς, Ηθοποιός, Σκηνοθέτης και Εμψυχωτής, στάθηκε στο κομμάτι των συναισθημάτων και της διαχείρισής τους, καθώς και αυτά είναι σημαντικά για την αντιμετώπιση των δυσκολιών στις οποίες καλούμαστε να ανταποκριθούμε στο εργασιακό περιβάλλον. Μαζί με την κ. Δήμητρα Νικητέα, Stand-up Comedian, παρουσίασαν με έξυπνο και κωμικό τρόπο τα θέματα που προκύπτουν στις συνεργασίες και αφορούν τις αποδοχές, την απόδοση, την αξιολόγηση και την επιβίωση.

Ακολούθησε η παρουσίαση της ενότητας «Επάρκεια της εταιρικής κουλτούρας και του κώδικα δεοντολογίας» από την κ. Φανή Κλειδά, Οργανωσιακή Ψυχολόγο, Ιδρύτρια της FK Counseling Horizons, και τον κ. Στέλιο Ανατολίτη, Stand-up Comedian, Μουσικό, Δάσκαλο Αυτοσχεδιασμού και Συγγραφέα, οι οποίοι αναφέρθηκαν στη διασφάλιση της εταιρικής κουλτούρας με προτεραιότητα τον ψηφιακό σχηματισμό της, αλλά και στην προστασία της ψυχικής υγείας των εργαζομένων.

Οι θεματικές ενότητες έκλεισαν με τον κ. Δημήτρη Τσέλιο, Σύμβουλο Προσωπικής & Επαγγελματικής Ανάπτυξης, Συγγραφέα του βιβλίου «Απόδραση από το σπήλαιο», Ιδρυτικό Μέλος του Συλλόγου Συμβουλευτικής Coaching & Mentoring Ελλάδος, και την κ. Χρύσα Κατσαρίνη, Κωμικό, που ανέλυσαν την τελευταία θεματική «Υβριδική εργασία /  Χωροταξικός κατακερματισμός», παρουσιάζοντας τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του νέου καθεστώτος της υβριδικής εργασίας.

Οι κόμβοι εμπειρίας διαμόρφωσαν τα παρακάτω συμπεράσματα:

  • Αστάθεια και πολυπλοκότητα στις εργασιακές σχέσεις προκύπτει όταν υπάρχει έλλειψη εταιρικής κουλτούρας και όταν κυριαρχούν οι ταχύτατες αλλαγές και η αβεβαιότητα.
  • Αποτελεί αναπόσπαστο δικαίωμα των εργαζομένων η διασφάλιση της ψυχικής τους υγείας και η λήψη βοήθειας όταν φτάνουν στα όριά τους, καθώς ο κάθε άνθρωπος βιώνει την εργασιακή εξουθένωση διαφορετικά. Επιβάλλεται ένας μηχανισμός πρόληψης και δράσης για την προάσπιση της ψυχικής υγείας των εργαζομένων.
  • Δόθηκε έμφαση στις αντιφάσεις κατά τη συνέντευξη εργασίας στις οποίες πέφτουν οι υποψήφιοι σε σχέση με όσα αναφέρουν στο βιογραφικό τους, όπως και στην αναντιστοιχία μεταξύ προσόντων και απαιτήσεων των θέσεων εργασίας. Πρέπει εξαρχής να τίθενται τα προβλεπόμενα κριτήρια για την αξιολόγηση των εργαζομένων, οι οποίοι χρειάζεται να υποστηρίζονται με εκπαίδευση και coaching για να μπορούν να ανταποκριθούν στις συνθήκες της δουλειάς τους.
  • Για να μη φτάσουμε στην εργασιακή εξουθένωση, πρέπει να έχουμε ισορροπία στην επαγγελματική και στην προσωπική μας ζωή, διαπίστωση που αποτυπώθηκε με ενάργεια μέσα από ένα παιχνίδι ρόλων επί σκηνής, όπου τονιζόταν η σημασία της αξιοποίησης των ορίων.
  • Εντοπίζεται δυσκολία εύρεσης εργαζομένων που θα ταιριάζουν στα κριτήρια επιλογής και αξιολόγησης των εργοδοτών, αλλά και δυσκολία να παραμείνουν οι εργαζόμενοι ευχαριστημένοι και για αρκετό καιρό στη θέση τους. Επίσης επισημάνθηκε ότι οι εργαζόμενοι  που αποδίδουν περισσότερο θα πρέπει να επιβραβεύονται.
  • Οι βάσεις για την αξιοκρατία και τη διαφάνεια τίθενται από τη διοίκηση της εταιρίας και ρυθμίζουν τις σχέσεις της με τους εργαζόμενους, καθώς και των συναδέλφων μεταξύ τους. Ειδικά στις μικρομεσαίες οικογενειακές επιχειρήσεις απαιτείται η τοποθέτηση του κατάλληλου ανθρώπου στην κατάλληλη θέση.
  • Συγκρίθηκε η παθογένεια του εργασιακού περιβάλλοντος με εκείνη της σύγχρονης ελληνικής οικογένειας και προέκυψε ότι ο ρόλος του HR οφείλει να μην είναι απλώς διεκπεραιωτικός αλλά τα στελέχη του να υποκινούνται από πραγματικό ενδιαφέρον. Συγχρόνως, το όραμα της επιχείρησης, το οποίο τα υψηλόβαθμα στελέχη της θα πρέπει να ενστερνίζονται ώστε να λειτουργούν ως role models, θα πρέπει να χτίζεται πάνω στις αξίες της.
  • Ακόμα και στο καθεστώς της τηλεργασίας πρέπει να τηρείται η εταιρική κουλτούρα. Με την πανδημία ήρθε μια νέα εποχή εργασίας, όπου οι εργαζόμενοι δεν αξιολογούνται από το οκτάωρο αλλά από το αποτέλεσμα που φέρνουν. Επομένως σε κάθε περίπτωση οι εταιρίες οφείλουν να προσφέρουν ευελιξία και περισσότερες επιλογές στους εργαζομένους τους.

Με επιτυχία στέφθηκε η τελετή απονομής των HR Community Awards 2023, την οποία παρουσίασαν η κ. Ηλιάνα Αντωνίου, Community Manager, skywalker.gr – Εργασία στην Ελλάδα, μαζί με τον κ. Ανδρέα Πετρόπουλο, Στέλεχος Ενημέρωσης & Υποστήριξης,  skywalker.gr – Εργασία στην Ελλάδα, στην Αθήνα και η κ. Χαρά Μπουραντά, Digital Marketing Manager, skywalker.gr – Εργασία στην Ελλάδα, μαζί με τον κ. Αλέξανδρο Ιωσηφίδη, Στέλεχος Περιφερειακής Συνοχής, skywalker.gr – Εργασία στην Ελλάδα, στη Θεσσαλονίκη.

Απονεμήθηκαν:

  • Το Χάλκινο Βραβείο Κινήτρων και Παροχών στη Hersonissos Group Hotels και στην κ. Έλενα Κόιου, Γενική Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού της Hersonissos Group Hotels.
  • Η τιμητική διάκριση «Skywalker» HR Community 2023 στην κ. Σωτηρία Τριαντάρη, Καθηγήτρια στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης & Τεχνολογίας της Σχολής Οικονομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας με έδρα την Κοζάνη, Πρόεδρο του Τμήματος και Επιστημονική Υπεύθυνη του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού, Επικοινωνία και Ηγεσία σε Οργανισμούς/Επιχειρήσεις».
  • Η τιμητική διάκριση HRM Υπηρεσία 2023 για το πρόγραμμα Safe at Work στην ActionAid Hellas και στον κ. Τάκη Καραγιάννη, Διευθυντή Επικοινωνίας της ActionAid Hellas.
  • Η τιμητική διάκριση HRM Εκπαίδευση 2023 στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης & Τεχνολογίας της Σχολής Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας για το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού, Επικοινωνία και Ηγεσία σε Οργανισμούς/Επιχειρήσεις» και στην κ. Σωτηρία Τριαντάρη, Καθηγήτρια στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας της Σχολής Οικονομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας με έδρα την Κοζάνη.
  • Η τιμητική διάκριση HRM Εργαλείο 2023 στη Flexlearn Business Solutions για την εφαρμογή FlexLearn Induction App και στον κ. Μιχάλη Τζωρτζάκη, CEO & Founder της Flexlearn Business Solutions.
  • Η τιμητική διάκριση Συμπερίληψη 2023 στη Humanis your HR partner για την εκπαιδευτική δράση της «We create a culture of Diversity & Inclusion» και στην κ. Μαίρη Μπιτούνη, Managing Director & Business Vision Leader της Humanis your HR partner.

Η τελετή έκλεισε με την απονομή της τιμητικής διάκρισης Κοινωνική Ευαισθησία 2023 στις εταιρίες που συμμετείχαν στις δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα #JobDay 45+ και #JobDay Προσφύγων από το skywalker.gr – Εργασία στην Ελλάδα.

Αναλυτικά οι εταιρίες που τιμήθηκαν είναι οι ακόλουθες: AIR CANTEEN Α.Ε., ATOS, AGRIS Α.Ε., ADAC SERVICE HELLAS, GEP, CAVO DELEA, L’ARTIGIANO, LMW, DAIOS COVE, PARAMETROS GROUP, PROCTER & GAMBLE, DOPPLER S.A., RE/MAX ELITE, RE/MAX ΕΝ ΟΙΚΩ, ELVIAL S.A., SALESCODE, SIKA HELLAS ABEE, JOB TRUST, SSP HELLAS, PHILIAN HOTELS AND RESORTS, TELEPERFORMANCE GREECE, TRENKWALDER GROUP GREECE, TASKUS, ΓΕΥΣΗΝΟΥΣ, ΟΜΙΛΟΣ ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗΣ, UPGRADE, ΚΑΥΚΑΣ, ΣΙΟΥΦΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ-ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ, ΚΕΡΑΜΟΥΡΓΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ-ΚΕΒΕ, AMBIENCE SERVICES, ΧΑΡΑΚΤΙΝΙΩΤΗΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ-ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ, GURU AROMAS, SMILE KIOSK, HR PARTNERS, CANAVES OIA LUXURY RESORTS, ALTER EGO S.A., INTERLIFE, AQUILA HOTELS & RESORTS, CLUBMED, KLEEMANN S.A., ΕCORESET S.A., LAGOMANDRA BEACH HOTELS, GLP FACILITY SERVICES, GLP VALUES S.A., INDITEX, MILKPLAN S.A., INGROUP, PEOPLEATWORK HELLAS, MANIFEST SERVICES, TIME FRAME HELLAS, PEOPLECERT, PRIME GREEK VILLAS, TOR HOTEL GROUP, RANDSTAD, VIPA HELLAS, RE/MAX FIDELITY BROKERS, REGAIA, SECRET HOTELS, WATT AND VOLT ΜΑΕ, KENSHŌ BOUTIQUE HOTELS & VILLAS, ASTIR PALACE VOULIAGMENI S.A., ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ Α.Ε., DRYFO, F ZEEN, PEPSICO, GOLDAIR HANDLING, ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ και WHSMITH GREECE

Μοιραστείτε το άρθρο

Image
Image

Οδηγός Αγοράς

Πιο πρόσφατα

Image

Εκτύπωση   Email

Επιλεγμένα

Image

Ειδησιογραφικό Portal & οδηγός αγοράς για τον κλάδο
των εμπορικών εκθέσεων, των εμπορικών συνεδρίων
και των σχετικών με τα παραπάνω υπηρεσιών.

Για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία
μη διστάσετε μα επικοινωνήσετε μαζί μας
στα παρακάτω στοιχεία:
+30 210 9245577 ή info@verticom.gr

Εγγραφείτε στο newsletter για να λαμβάνετε
όλα τα τελευταία νέα κάθε εβδομάδα στο email σας!

Image

Νέα

Οδηγός αγοράς

Εγγραφείτε στο newsletter. Όλα τα νέα κάθε εβδομάδα στο email σας!