Αναζήτηση

Image

Άλλες εκδηλώσεις

Επιχειρηματικά Βραβεία ΧΡΗΜΑ 2023: Οι εταιρείες που διακρίθηκαν για τις επιδόσεις τους

Επιχειρηματικά Βραβεία ΧΡΗΜΑ 2023: Οι εταιρείες που διακρίθηκαν για τις επιδόσεις τους

17 Φεβρουαρίου 2024

Οι εισηγμένες επιχειρήσεις που στηρίζουν την ελληνική οικονομία και συμβάλλουν στην ανάπτυξη του χρηματιστηριακού θεσμού βρέθηκαν για 21η συνεχόμενη χρονιά στο επίκεντρο της Τελετής Απονομής των Επιχειρηματικών Βραβείων ΧΡΗΜΑ, τα οποία διοργανώνει το περιοδικό ΧΡΗΜΑ σε συνεργασία με την ethosEVENTS και το οικονομικό και επιχειρηματικό portal banks.com.gr.

Η λαμπερή τελετή απονομής #hraw23 πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024 με φυσική παρουσία στο Divani Caravel, καθώς και με παράλληλη online μετάδοση από το LiveOn Expo Complex, το καινοτόμο 3D εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο της LiveOn, της ψηφιακής πλατφόρμας Επιχειρηματικής Επικοινωνίας και Εκδηλώσεων. Την εκδήλωση τίμησαν με τη συμμετοχή τους εξέχοντες θεσμικοί ομιλητές αλλά και σημαντικοί εκπρόσωποι της επιστημονικής κοινότητας και της αγοράς.

Στη φετινή διοργάνωση απονεμήθηκαν δύο τιμητικές διακρίσεις και συγκεκριμένα:

  • Τη διάκριση «Εμβληματική Προσωπικότητα της Κεφαλαιαγοράς για το 2023» έλαβε η κ. Βασιλική Λαζαράκου, διδάκτωρ Νομικής, πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, μέλος του ΔΣ της ESMA και της IOSCO, μέλος του ΔΣ της Επιτροπής Εταιρικής Διακυβέρνησης του ΟΟΣΑ.
  • Τη διάκριση «Εμβληματική Προσωπικότητα του Χρηματιστηρίου Αθηνών για το 2023» έλαβε ο Δρ. Βασίλης Αποστολόπουλος, διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών.

Το βραβείο Καλύτερης Εταιρείας-2023 απονεμήθηκε στις παρακάτω εταιρείες:

1ο Βραβείο: MOTOR OIL

2ο Βραβείο: HELLENiQ ENERGY

3ο Βραβείο: ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ

Όλες τις εταιρείες που βραβεύθηκαν στις 19 κατηγορίες μπορείτε να τις δείτε αναλυτικά εδώ.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, θεσμικό χαιρετισμό απηύθυνε η υφυπουργός Ανάπτυξης, κ. Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου, η οποία ανέφερε: «Είναι μεγάλη μου χαρά να παρίσταμαι σήμερα στα Επιχειρηματικά Βραβεία ΧΡΗΜΑ. Είναι ένας θεσμός με υψηλή προστιθέμενη αξία, καθώς τα εν λόγω βραβεία αποδίδονται από την ίδια την επιχειρηματική κοινότητα και το αναγνωστικό κοινό. Επιβραβεύοντας το επιχειρείν αναδεικνύουμε τις αξίες της επιχειρηματικότητας, την καινοτομία, την εξωστρέφεια. Η κυβέρνηση βρίσκεται σταθερά δίπλα στην επιχειρηματικότητα, δίπλα στις προσπάθειες. Πάνω από το 60% της ανάπτυξης του 2024 θα προέλθει από το ΠΔΕ, το οποίο, αυτήν τη χρονιά, θα ανέλθει σε 12,2 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 12%, και θα είναι το μεγαλύτερο των τελευταίων 14 ετών».

Κεντρική ομιλία, με θέμα «Δυναμική και προοπτικές της ελληνικής οικονομίας», παρέθεσε ο κ. Νίκος Βέττας, γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών – ΙΟΒΕ, στην οποία ανέφερε: «Το να μην αναγνωρίζει κανείς την πρόοδο που επιτεύχθηκε τα τελευταία χρόνια θα είναι λάθος. Όμως είναι λάθος και να νομιζουμε ότι η οικονομία έφτασε εκεί που θέλουμε να φτάσει». Στην παρουσίασή του επεσήμανε ότι, μακροοικονομικά, το ΑΕΠ κινείται συστηματικά καλύτερα από τον μέσο όρο της Ευρώπης. Μετά τη μεγάλη ανάκαμψη από την πανδημία, όμως, τόσο εμείς όσο και η Ευρώπη έχουμε αρχίσει και «φρενάρουμε».

Ο κ. Κρις Αίσωπος, πρόεδρος της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών (ΕΘΕ), ανέφερε στον χαιρετισμό του: «H Eλλάδα διέπρεψε χρηματιστηριακά το 2022, όταν ο πλανήτης κατέρρεε, ενώ και το 2024 δεν έχει ξεκινήσει άσχημα. Το 2024, δεν μπορούμε να προβλέψουμε τους ρυθμούς ανάπτυξης. Σκεφτείτε ότι 60 χώρες οδηγούνται στις κάλπες, 3,5 δισ. πολίτες πάνε να ψηφίσουν (σ.σ. ευρωεκλογές), το 60% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Οπότε οτιδήποτε μπορεί να συμβεί το 2024. Τα τελευταία 14 χρόνια, πάντα κάτι συμβαίνει στη χώρα, ελπίζουμε να μη συμβεί κάτι εφέτος».

Η κ. Χαρούλα Απαλαγάκη, acting γενική διευθύντρια της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, αναφέρθηκε στο έργο που έχει αναλάβει η Ένωση, να προβάλλει σιγά-σιγά προς τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές το εξαιρετικά σύνθετο εποπτικό πλαίσιο «το οποίο δεν επενεργεί με τον πιο φιλικό τρόπο στο επιχειρείν».

Ο κ. Σπύρος Κυρίτσης, πρόεδρος του Συνδέσμου Μελών Χρηματιστηρίων Αθηνών (ΣΜΕΧΑ), στην παρουσίασή του με τίτλο «Εξελίξεις και προοπτικές το 2024», ανέφερε ότι το 2023 ήταν χρόνια καμπής για την ελληνική κεφαλαιαγορά, καθώς απέκτησε δυναμική που συνεχίζεται και τους πρώτους μήνες του 2024, με αποτέλεσμα να είμαστε αισιόδοξοι. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τις προοπτικές και τις προκλήσεις, επεσήμανε τα παρακάτω σημεία:

❖ Συνέχιση του αυξανόμενου επενδυτικού ενδιαφέροντος για ελληνικές μετοχές, σε συνάρτηση με τη μακροοικονομική εξέλιξη των μεγεθών της οικονομίας.

❖ Περαιτέρω προώθηση των ενεργειών για την είσοδο της χρηματιστηριακής αγοράς στην κατηγορία «Ανεπτυγμένη».

❖ Υψηλή μερισματική απόδοση, ενισχυμένη και από μερίσματα τραπεζών.

❖ Ενίσχυση της ρευστότητας του ΧΑ, μέσω της συνεχούς εξωστρέφειάς του, αλλά και νέων εισαγωγών εταιρειών.

❖ Ταμείο Ανάκαμψης και ΧΑ.

❖ Νέο πλαίσιο για εισαγωγή στην Οργανωμένη Αγορά και κανόνες ελάχιστης διασποράς.

❖ CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) – Νέες κανονιστικές υποχρεώσεις για δημοσιοποίηση στοιχείων και πληροφοριών σχετικά με το ESG – Εκθέσεις Βιωσιμότητας από το 2025 για τη χρήση του 2024.

Η κ. Βασιλική Λαζαράκου, στο πλαίσιο της βράβευσής της, παρέθεσε σύντομη ομιλία, στην οποία ανέφερε: «Όταν πήγα στη Βουλή να διοριστώ, είχα θέσει 4 στόχους, τρεις ελληνικούς και έναν ευρωπαϊκό. Ο πρώτος ήταν οι αλλαγές στη νομοθεσία, όπου έπρεπε να γίνουν. Κάναμε την εισήγηση για τα θέματα εταιρικής διακυβέρνησης, τα οποία έχω να πω πως μας ανέβασαν επίπεδο. Ως δεύτερο στόχο είχα θέσει το θέμα της ενίσχυσης της εποπτείας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Με προειδοποιήσεις, με συστάσεις, κάνουμε μια τρομερή προσπάθεια, προκειμένου να προλαμβάνουμε αντί να επιβάλλουμε κυρώσεις. Τρίτο θέμα ήταν οι νέες τεχνολογίες, γιατί οι αγορές αλλάζουν συνεχώς, η τεχνολογία είναι το Α και το Ω. Ενσωματώσαμε νέες τεχνολογίες, τώρα τρέχουμε το έργο για τον ψηφιακό μας μετασχηματισμό. Και το θέμα που ήταν ευρωπαϊκό ήταν η ενίσχυση της παρουσίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στο ευρωπαϊκό ESMA».

Ο Δρ. Βασίλης Αποστολόπουλος, στο πλαίσιο της βράβευσής του, ανέφερε: «Αποτελεί μια σημαντική διάκριση, διότι η λέξη “εμβληματική” έχει να κάνει με τη διάρκεια, δεν αφορά τη στιγμή, αλλά αποτυπώνει μια πορεία ετών. Εξόχως σημαντικό είναι ότι το ΧΑ αποτελεί, παραδοσιακά και ιστορικά, έναν από τους σπουδαιότερους θεσμούς της ελληνικής οικονομίας. Τον υπηρετούμε με συνέπεια, συνέχεια και σεβασμό. Το Ιατρικό πάντα πορεύεται με το όραμα του προέδρου. Ο πατέρας μας ήταν ο ιδρυτής, που την εισήγαγε στο χρηματιστήριο. Ήταν η πρώτη εταιρεία του κλάδου υγείας που εισήλθε στο ταμπλό. Εξακολουθούμε και παραμένουμε στο ΧΑ. Προσωπικά, είχα αναλάβει να εισαγάγω τη δεύτερη εταιρεία μας στην παράλληλη αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών».

Στην ομιλία του, με τίτλο «Οικονομικές και χρηματοπιστωτικές προκλήσεις σε ένα θρυμματισμένο κόσμο», ο κ. Θεόδωρος Πελαγίδης, υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, αναφέρθηκε στα 4 C της παγκόσμιας οικονομίας: Conflict, Cold-war, Chaos και Clima. «Έχουμε περάσει μια δεκαετία στασιμότητας, διεθνώς. Αυτό οφείλεται πιο πολύ στο γεγονός ότι συνέβη μια διεθνής οικονομική ολοκλήρωση, είδαμε το πόσο εφάπτονται οι οικονομίες μεταξύ τους. Αυτό το μετράμε βλέποντας κυρίως σε τι ποσοστό του ΑΕΠ αντιστοιχεί το εμπόριο, τα εισοδήματα, οι δαπάνες, εισαγωγές και εξαγωγές».

Ο κ. Γρηγόρης Δ. Δημητριάδης, διευθύνων σύμβουλος και εκτελεστικό μέλος του ΔΣ του Υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ), ανέφερε: «Τα βραβεία αυτά είναι θεσμός και δείχνουν, κάθε χρόνο, τι συμβαίνει στην ελληνική επιχειρηματικότητα. Οι εταιρείες αυτές υιοθετούν τις καλύτερες αντιλήψεις και κατευθύνονται με περιβαλλοντικά κριτήρια και στις επενδύσεις τους. Στο Υπερταμείο, που δημιουργήθηκε με δυσκολία και επιβλήθηκε από τους πιστωτές, προσπαθούμε να αλλάξουμε πράγματα και κοιτάμε πρακτικές άλλων χωρών. Στο επενδυτικό κομμάτι, θα προσπαθήσουμε να μετατρέψουμε το Υπερταμείο σε ένα sovereign wealth fund και έχουμε το βασικό core business. Εταιρείες μας από προβληματικές ΔΕΚΟ τις βελτιώνουμε και δίνουμε προοπτική αναδιάρθρωσης. Επενδύσαμε σε εταιρικά ομόλογα 100 εκατ. και αυτό δείχνει ότι μπαίνουμε σε τέτοια δραστηριότητα» τόνισε.

Ο κ. Δημήτρης Γαβαλάκης, γενικός γραμματέας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ) - συντονιστής ασφαλιστικών πρακτόρων, ανέφερε στην ομιλία του ότι «φαινόμενα όπως ο πληθωρισμός, η γεωπολιτική αστάθεια κ.λπ. απαιτούν σύνεση από τις ελληνικές επιχειρήσεις, παρά την καλή πορεία της οικονομίας».

Ο Δρ Χρήστος Π. Νούνης, πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛΕΤΕΑ) και πρόεδρος του Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης του Υπουργείου Οικονομικών (ΤΕΑ-ΥΠΟΙΚ), αναφέρθηκε στη σημασία του 2ου πυλώνα, τονίζοντας ότι το 2023 ήταν μια παραγωγική χρονιά, καθώς επετεύχθη αύξηση ενεργητικού στα 32 ταμεία κατά 10%.

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Image
Image

Οδηγός Αγοράς

Πιο πρόσφατα

Image

Εκτύπωση   Email

Επιλεγμένα

Image

Ειδησιογραφικό Portal & οδηγός αγοράς για τον κλάδο
των εμπορικών εκθέσεων, των εμπορικών συνεδρίων
και των σχετικών με τα παραπάνω υπηρεσιών.

Για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία
μη διστάσετε μα επικοινωνήσετε μαζί μας
στα παρακάτω στοιχεία:
+30 210 9245577 ή info@verticom.gr

Εγγραφείτε στο newsletter για να λαμβάνετε
όλα τα τελευταία νέα κάθε εβδομάδα στο email σας!

Image

Νέα

Οδηγός αγοράς

Εγγραφείτε στο newsletter. Όλα τα νέα κάθε εβδομάδα στο email σας!