Αναζήτηση

Image
Image

Νέα Χώρων

T. Τζήκας: Η ανάπλαση της ΔΕΘ θα είναι καταλύτης ανάπτυξης

T. Τζήκας: Η ανάπλαση της ΔΕΘ θα είναι καταλύτης ανάπτυξης

Η δοκιμασία της πανδημίας καθιστά την ΔΕΘ-Helexpo πιο βιώσιμη και έτοιμη για την επόμενη φάση, της ανάκαμψης της οικονομίας και της ανάπτυξης του τόπου.
Η ΔΕΘ-Helexpo έχει καταφέρει να στηρίξει με επιτυχία την εξωστρέφεια της χώρας μας μέσα από τις εκθέσεις, από τις επιχειρηματικές συναντήσεις, από τον θεσμό της Τιμώμενης Χώρας κ.α.
Αυτό τον ρόλο μας θα συνεχίσουμε να τον υποστηρίζουμε και να τον εκπληρώνουμε σε συνεργασία και με τους υπόλοιπους φορείς, οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι με ανάλογες αρμοδιότητες.
Η σημερινή συγκυρία της πανδημίας του κορωνοϊού επαναπροσδιορίζει το σύνολο της οικονομίας και αναπόφευκτα και το κομμάτι των εκθέσεων.
Η 85η ΔΕΘ ακυρώθηκε φέτος εκτάκτως λόγω της πανδημίας.
Είναι απολύτως σαφές πως η ακύρωση του μεγαλύτερου εκθεσιακού γεγονότος της χώρας αποτελεί ένα εξαιρετικά σπάνιο και μη επαναλήψιμο περιστατικό, που παρόμοιο του δεν έχει καταγράφει παρά μόνο την περίοδο του Β΄Παγκόσμιου Πολέμου και ορισμένων ετών που επακολούθησαν μετά από αυτόν.
Η ακύρωση της ΔΕΘ σημαίνει περίπου απώλεια πάνω από 50 εκ. ευρώ για την οικονομία της πόλης, καθώς δεν αφορά μόνο τα ξενοδοχεία και τα καταστήματα, αλλά και όλους τους επαγγελματίες που απασχολούνται στο στήσιμο των περιπτέρων.
Για να στηθεί και να λειτουργήσει η έκθεση για δέκα ημέρες ενεργοποιείται ένας ολόκληρος μηχανισμός χιλιάδων ανθρώπων διαφόρων ειδικοτήτων, από κατασκευαστές περιπτέρων, τεχνικούς, ηλεκτρολόγους, μεταφορικές εταιρίες, οδηγούς οχημάτων και μηχανημάτων, μέχρι συνεργεία καθαρισμού, εταιρίες επίπλων και φύλαξης.
Η πανδημία μπορεί να προκάλεσε την ακύρωση της 85ης ΔΕΘ, αλλά δεν έχει επιβραδύνει καθόλου την διαδικασία ανάπλασης του εκθεσιακού κέντρου. Η ανάπλαση είναι ένα θέμα κομβικής σημασίας, που θα επηρεάσει όχι μόνο τη λειτουργία της Έκθεσης, αλλά και της ίδιας της πόλης για τις επόμενες δεκαετίες.

Επί της ουσίας πρόκειται για μία παρέμβαση μητροπολιτικού επιπέδου, η οποία θα λειτουργήσει ως καταλύτης ανάπτυξης.
Στόχος είναι το 2026 να γιορτάσει η Θεσσαλονίκη τα 100 χρόνια της ΔΕΘ στο νέο εκθεσιακό κέντρο.
Προς αυτή την κατεύθυνση το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης επικύρωσε πρόσφατα το Πολεοδομικό Σχέδιο Εφαρμογής, που αποτελεί τον υποκείμενο σχεδιασμό του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για το νέο εκθεσιακό κέντρο της πόλης. Ήδη, το "πράσινο φως" για το Πολεοδομικό Σχέδιο Εφαρμογής έχει “ανάψει” το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ), φέρνοντας εγγύτερα στην αφετηρία ένα έργο προϋπολογισμού 177 εκατ. ευρώ, που εκτιμάται ότι θα αλλάξει τη φυσιογνωμία του ιστορικού κέντρου της πόλης, δίνοντας άλλη μορφή στα περίπου 176 στρέμματα γης.
Η ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, η προσέλκυση τουριστών και η προστιθέμενη αξία με διαχρονικό αντίκτυπο είναι ορισμένα από τα οφέλη, που αποκομίζει η Θεσσαλονίκη από τις εκθέσεις και τις εκδηλώσεις, που διοργανώνει ή φιλοξενεί ο εθνικός εκθεσιακός φορέας.

Η ΔΕΘ-Helexpo προκαλεί επενδύσεις και τονώνει την οικονομία και το τουριστικό προϊόν κάθε περιοχής, στην οποία πραγματοποιεί μικρότερες ή μεγαλύτερες δράσεις.
Η οικονομική συμβολή του εθνικού εκθεσιακού φορέα ισούται περίπου με το 3-3,5% του ΑΕΠ της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης.
Τέλος, κάθε αύξηση του κύκλου εργασιών της τοπικής εκθεσιακής αγοράς κατά ένα ευρώ, προκαλεί διεύρυνση της οικονομίας της περιοχής κατά 1,86 Ευρώ, ενώ οδηγεί και σε 28 νέες θέσεις εργασίας.

T. Τζήκας, Πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo

Πηγη: typosthes.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Οδηγός Αγοράς

Πιο πρόσφατα


Εκτύπωση   Email

Επιλεγμένα

Image

Ειδησιογραφικό Portal & οδηγός αγοράς για τον κλάδο
των εμπορικών εκθέσεων, των εμπορικών συνεδρίων
και των σχετικών με τα παραπάνω υπηρεσιών.

Για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία
μη διστάσετε μα επικοινωνήσετε μαζί μας
στα παρακάτω στοιχεία:
+30 210 9245577 ή info@verticom.gr

Εγγραφείτε στο newsletter για να λαμβάνετε
όλα τα τελευταία νέα κάθε εβδομάδα στο email σας!

Image

Νέα

Οδηγός αγοράς

Εγγραφείτε στο newsletter. Όλα τα νέα κάθε εβδομάδα στο email σας!