Αναζήτηση

Image

Νέα Συνεδρίων

Με χαιρετισμούς του Προέδρου της ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α και κυβερνητικών στελεχών ξεκίνησε το 4o Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης

Με χαιρετισμούς του Προέδρου της ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α και κυβερνητικών στελεχών ξεκίνησε το 4o Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης

22 Φεβρουαρίου 2023

Μεγάλο ενδιαφέρον από τον κόσμο των επενδύσεων, της ασφάλισης, της εργασίας και τους νέους εργαζόμενους και ασφαλισμένους , συγκεντρώνει η πρώτη μέρα του  μεγάλου 4ο Ασφαλιστικού Συνεδρίου Επαγγελματικής Ασφάλισης που διοργανώνει η Ελληνική Ένωση Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α.) ΕΛΕΤΕΑ σε συνεργασία με την ethosEVENTS, και το οικονομικό & επιχειρηματικό portal banks.com.gr, το ασφαλιστικό περιοδικό InsuranceWorld και το portal insuranceworld.gr, με τίτλο «Σε σταυροδρόμι το μέλλον της Επαγγελματικής Ασφάλισης: Αναγκαιότητα άμεσων μεταρρυθμίσεων για αναπτυξιακή ώθηση».  

Ομιλητές μεταξύ άλλων είναι οι υπουργοί Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης και Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, o Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Γιάννης Χατζηθεοσίου, ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Κωνσταντίνος Κόλλιας, ο Πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου Νικόλαος Μπακατσέλος, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Διαχειριστών Κρις Αίσωπος, εκπρόσωποι θεσμικών φορέων, ακαδημαϊκοί, CEO μεγάλων και μικρών επιχειρήσεων, διευθυντές στελέχη της αγοράς και πλήθος άλλοι, που μίλησαν ή συμμετείχαν σε panels. 

Κεντρική Ομιλήτρια τη δεύτερη μέρα του συνεδρίου είναι η κ. Petra Hielkema Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων, (EIOPA). 

Χαιρετίζοντας τους συμμετέχοντες στο Συνέδριο που έχει γίνει θεσμός καθώς με τις ομιλίες και την ατζέντα του αναδεικνύει ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία, ο Πρόεδρος της ΕΛΕΤΕΑ Δρ. Χρήστος Νούνης, έθιξε άμεσα το μείζον ζήτημα των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης, τα οποία όπως είπε είναι σε σημείο καμπής, με τα προβλήματα να μένουν στάσιμα, παρά τη μελέτη του ΙΟΒΕ, τα εργαλεία που διαθέτει το ΙΟΒΕ και την τεχνική βοήθεια της EIOPA.  

«Το τρέχον έτος είναι κομβικό για το μέλλον του θεσμού και ή σημειωθεί πρόοδο ή θα συνεχισθεί η στασιμότητα και οι αστοχίες από πλευράς πολιτείας. Τα προβλήματα παραμένουν στάσιμα, παρά το γεγονός ότι το υπουργείο διαθέτει όλη την εργαλειοθήκη και τη βιβλιογραφική καταγραφή της εμπειρίας του θεσμού της ελληνικής και ευρωπαϊκής αγοράς Επαγγελματικής Ασφάλισης. Γνώση που αποκτήθηκε εκτός από την τεχνική βοήθεια που ζήτησε και έλαβε το υπουργείο, εκτός από την EIOPA όσο και από την ολοκληρωμένη κλαδική μελέτη του ΙΟΒΕ και τις τακτικές και στοχευμένες παρεμβάσεις του ΕΛΕΤΕΑ.  

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι την τελευταία πενταετία ο 2ος Πυλώνας στη χώρα μας διανύει ανοδική πορεία καθώς σε αυτό το διάστημα έχουν ιδρυθεί 14 από τα 27 επαγγελματικά ταμεία. Είναι πολύ αισιόδοξο το αυξημένο πλέον ενδιαφέρον των διοικήσεων των εργοδοτριών εταιρειών να δημιουργήσουν επαγγελματικά ταμεία, εντάσσοντας την ενέργεια αυτή στην συνολική στρατηγική διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού τους, για την ενίσχυση των εργαζομένων τους». 

Σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ ο 2ος πυλώνας και η ένταξη εργαζομένων σε αυτόν μπορεί να παίξει ρόλο και να συμβάλλει στην πρωτογενή οικονομία.  

Ο κ. Νούνης ανέφερε τις βασικές προτάσεις – πάγιες θέσεις για την ενίσχυση του θεσμού, που πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα από την πολιτεία είναι:  

  • Ενοποίηση του καθεστώτος αδειοδότησης και εποπτείας του κλάδου  
  • Θεσμοθέτηση κατοχυρωμένων κανόνων  
  • Θεσμοθέτηση πολυεργοδοτικών ταμείων  
  • Ενίσχυση φορολογικών κινήτρων  
  • Άρση βαθμού ελευθερίας στην διαχείριση  

Δηλώστε σήμερα τη συμμετοχή σας για την 2η ημέρα εδώ

Θεσμική παρέμβαση έκανε ο Υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης.  

Θεσμική παρέμβαση μετά το χαιρετισμό του Προέδρου της ΕΛΕΤΕΑ, έκανε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος είπε ότι «πάντα έχουμε στο μυαλό μας  τα φορολογικά ζητήματα ώστε να είναι πάντοτε ελκυστικά τα Επαγγελματικά Ταμεία».  

Ο κ. Χατζηδάκης προσέθεσε ότι «από την κυβέρνηση υπάρχει προεργασία για το μέλλον του θεσμού μέσω νομοθετικής παρέμβασης». Στο σημείο αυτό είπε,  ότι εφόσον προηγήθηκαν άλλες παρεμβάσεις  θεωρήσαμε σωστό «να μη φέρουμε βεβιασμένα τη νομοθετική παρέμβαση σε αυτή τη φάση, αλλά μετά από διάλογο με την ΕΛΕΤΕΑ μετά τις εκλογές για να είναι οι παρεμβάσεις πιο αποτελεσματικές». 

Μιλάμε για 50.000 περίπου εργαζόμενους που είναι ασφαλισμένοι οι οποίοι δεν είναι λίγοι αλλά θα μπορούσαν να αυξηθούν πολύ περισσότερο και νομίζω ότι μέσω της ανάπτυξης της οικονομίας μπορεί να στηριχθεί περαιτέρω αυτός ο θεσμός των ΤΕΑ, με δυνατότητα μεγαλύτερης αποταμίευσης».  

Θεσμική παρέμβαση υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη

Θεσμική παρέμβαση έκανε και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος ανέφερε:  

«Δεν έχω θεσμική αρμοδιότητα ως προς τα επαγγελματικά ταμεία, αλλά αντιλαμβάνομαι τα θέματα που σας απασχολούν. Το ασφαλιστικό είναι ένα πολύπλοκο σύστημα, δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση ασχολήθηκε πιο ενεργά με τον πρώτο πυλώνα.  

Αντιλαμβάνομαι ως υπουργός το αναπτυξιακό εργαλείο που διαθέτουν τα Επαγγελματικά Ταμεία, αλλά αυτό που έχει αξία είναι να φτιαχτεί ένα σύστημα ΤΕΑ,  ώστε να δημιουργήσει κεφαλαιακή βάση και να προσθέσει αξία στην ελληνική οικονομία και να επιστρέφει οφέλη στους ασφαλισμένους.  

Υπάρχει προοπτική στον θεσμό. Γενικά το ζήτημα των ΤΕΑ, όσο και της ιδιωτικής ασφάλισης και των επικουρικών ταμείων αποτελεί γρίφο, σημαντικό για το μέλλον και την ανάπτυξη της οικονομίας, θέσεων εργασίας και επενδύσεων. Πρέπει να γίνει η ανάπτυξη σωστά και όχι πρόχειρα. Όσα λέμε είναι ωραία, αλλά βραχυχρόνια. Η βασική πρόκληση είναι το δημογραφικό. Ένα ζήτημα που μας απασχολεί είναι η  αναστροφή του δημογραφικού δείκτη».  

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του συνεδρίου.

Μοιραστείτε το άρθρο

Image

Οδηγός Αγοράς

Πιο πρόσφατα

Image

Εκτύπωση   Email

Επιλεγμένα

Image

Ειδησιογραφικό Portal & οδηγός αγοράς για τον κλάδο
των εμπορικών εκθέσεων, των εμπορικών συνεδρίων
και των σχετικών με τα παραπάνω υπηρεσιών.

Για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία
μη διστάσετε μα επικοινωνήσετε μαζί μας
στα παρακάτω στοιχεία:
+30 210 9245577 ή info@verticom.gr

Εγγραφείτε στο newsletter για να λαμβάνετε
όλα τα τελευταία νέα κάθε εβδομάδα στο email σας!

Image

Νέα

Οδηγός αγοράς

Εγγραφείτε στο newsletter. Όλα τα νέα κάθε εβδομάδα στο email σας!