Αναζήτηση

Image

Νέα Συνεδρίων

Greek Exports Forum & Awards 2023: Ο «οδικός χάρτης» για τα νέα εξαγωγικά ρεκόρ

Greek Exports Forum & Awards 2023: Ο «οδικός χάρτης» για τα νέα εξαγωγικά ρεκόρ

26 Απριλίου 2023

Σε μια χρονιά κατά την οποία οι ελληνικές εξαγωγές κατέγραψαν ένα ακόμη ρεκόρ, αγγίζοντας τα 55 δισ. ευρώ και «βλέποντας» στον κοντινό ορίζοντα τα 70 δισ., η φετινή διοργάνωση των Greek Exports Forum & Awards ήρθε να προβάλει τις ευκαιρίες που προκύπτουν για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις προκειμένου να ενισχύσουν τη δραστηριότητά τους. Παράλληλα, επιβράβευσε τις επιχειρήσεις που διακρίθηκαν στον κλάδο, σε μία ακόμη χρονιά που κινήθηκε υπό την επήρεια των γεωπολιτικών συγκρούσεων και του υψηλού ενεργειακού-μεταφορικού κόστους.

Για 11η συνεχή χρονιά, η Ένωση Διπλωματικών Υπαλλήλων Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων (ΕΝΔΥ ΟΕΥ) του Υπουργείου Εξωτερικών σε συνεργασία με την ethosEVENTS, διοργάνωσαν την Παρασκευή 21 Απριλίου 2023 το συνέδριο-θεσμός για τον εξαγωγικό τομέα, το Greek Exports Forum, το οποίο και φέτος πραγματοποιήθηκε μαζί με τα Greek Exports Awards 2023.

Το Greek Exports Forum 2023 διεξήχθη ψηφιακά, μέσα από τη ψηφιακή πλατφόρμα LiveOn, και το τρισδιάστατο ψηφιακό εκθεσιακό της κέντρο, το LiveOn Expo Complex. Η τελετή απονομής των Greek Exports Awards 2023 πραγματοποιήθηκε διά ζώσης στο ξενοδοχείο Athenaeum InterContinental.

Greek Exports Forum 2023

Στην εναρκτήρια προσφώνησή του ο κ. Δούκας Μαρινόπουλος, πρόεδρος της ΕΝΔΥ ΟΕΥ, σύμβουλος ΟΕΥ Α’, επικεφαλής του Γραφείου ΟΕΥ της πρεσβείας της Ελλάδας στη Βουδαπέστη, Υπουργείο Εξωτερικών, τόνισε: «Από το 2012, που είχαμε κάνει το πρώτο συνέδριο, φτάσαμε στο “σήμερα”, όπου οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατακόρυφα. Καταφέραμε να βρισκόμαστε πάντα κοντά στις επιχειρήσεις, να προσελκύουμε επενδύσεις, να μεταφέρουμε τα σωστά μηνύματα και ενημέρωση σε όσους δημιουργούν προϊόντα βιώσιμης αξίας».

Ο κ. Γεώργιος Γεωργαντάς, υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επεσήμανε: «Ο πρωτογενής τομέας έβαλε το λιθαράκι του στην πρόοδο των εξαγωγών, παρά τις πληθωριστικές πιέσεις, τον πόλεμο και το περιβάλλον σκληρού ανταγωνισμού».

Ομιλία παρέθεσε η κα Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), στην οποία, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίστηκε από πολλές αντιξοότητες, οι εξαγωγές κατέγραψαν ιστορικό ρεκόρ. Το 2022, για πρώτη φορά ξεπέρασαν το φράγμα των 50 δισ. ευρώ και συνεχίζουν σε ανοδική τροχιά».

Η κα Μπέττυ Αλεξανδροπούλου, εντεταλμένη σύμβουλος και εκτελεστικό μέλος του ΔΣ της Enterprise Greece, δήλωσε: «Η Enterprise Greece αποτελεί μέρος της ενιαίας δομής του Υπουργείου Εξωτερικών που ενσωματώνει όλες τις οργανικές μονάδες αρμόδιες για την οικονομική διπλωματία και εξωστρέφεια. Το 2022 ήταν χρονιά-ορόσημο.».

Ο κ. Θεόδωρος Βουρδόλης, πρόεδρος του ΔΣ της Export Credit Greece, τόνισε ότι το Greek Exports Forum και τα Greek Exports Awards 2023 αποτελούν μια μοναδική ευκαιρία ανάδειξης των εξαγωγών και ότι η Export Credit Greece υποστηρίζει το σύστημα εξαγωγών, που αποτελούν τον θεμέλιο λίθο της οικονομίας και συνεισφέρουν στο ΑΕΠ.

Στο Panel Ι, με θέμα «Οικονομική διπλωματία και εξωστρεφής επιχειρηματικότητα, ο ρόλος του ΥΠΕΞ, των Διπλωματικών Αρχών και των Γραφείων ΟΕΥ στις αγορές του εξωτερικού» και συντονιστή τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Μαυρίδη, ο κ. Παναγιώτης Ζάραγκας, γενικός σύμβουλος ΟΕΥ Β’, Γραφείο ΟΕΥ Ρώμης, Υπουργείο Εξωτερικών, ανέφερε: «Έχουμε αναγνωρισιμότητα ως χώρα στο εξωτερικό. Η Ιταλία είναι ο μεγαλύτερος στρατηγικός εταίρος της χώρας. Οι ιδιώτες είναι πρωταγωνιστές, αλλά χρειάζονται δράσεις υποστηρικτικές, που να αναδεικνύουν το προφίλ της χώρας».

Η κα Βίκυ Μακρυγιάννη, διευθύντρια του Τομέα Διεθνών Σχέσεων & Περιφερειακής Ανάπτυξης του ΣΕΒ, τόνισε: «Υπάρχει άριστη συνεργασία μεταξύ του ΣΕΒ με τον κλάδο των ΟΕΥ. Οι υπάλληλοι του κλάδου είναι τα μάτια μας στο εξωτερικό, κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια από εδώ, αλλά χωρίς αυτούς κάνουμε τον μισό δρόμο ».

Ο κ. Συμεών Διαμαντίδης, πρόεδρος του ΣΕΒΕ-Συνδέσμου Εξαγωγέων, επεσήμανε: «Ο ΣΕΒΕ είναι ο πιο ενεργός σύνδεσμος, που εκπροσωπεί 780 επιχειρήσεις από όλη τη χώρα. Το 2022 είχαμε ρεκόρ εξαγωγών. Δεν πρέπει να ξεχνάμε και τις υπηρεσίες, πέραν των προϊόντων. Κάθε τέσσερις μονάδες αύξησης των εξαγωγών σημαίνει μία μονάδα αύξησης του ΑΕΠ».

Ο κ. Αλκιβιάδης Καλαμπόκης, πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης, σημείωσε: «Η λειτουργία των γραφείων ΟΕΥ είναι πολύ σημαντική. Η διάθεση για ανταπόκριση και απαντήσεις είναι άμεση και καίρια, αλλά δεν υπάρχει συγκεκριμένο μοντέλο για να τους δώσει την ενιαία δομή παρακολούθησης. Πρέπει να δούμε τις καλές πρακτικές του εξωτερικού. Πρέπει να αναβαθμιστούν τα γραφεία με δομές και συγκεκριμένη στρατηγική».

Ο κ. Γιάννης Βεργίνης, σύμβουλος επιχειρήσεων, Επιχειρηματική Ανάπτυξη, brand ambassador, εξέφρασε την άποψη ότι: «Πρέπει να υπάρχει ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο. Πρέπει να διαμορφωθεί μια στρατηγική η οποία δεν θα αλλάξει για τα επόμενα 10 χρόνια».

O κ. Ηλίας Γεωργουλέας, ιδρυτής του Ομίλου Global Money Managers Ltd και διευθύνων σύμβουλος του Επενδυτικού Ομίλου Global Group SA, στην παρουσίασή του, με τίτλο «Αξιοποιήστε τα φορολογικά πλεονεκτήματα ενός Tailor Made Fund», ανέφερε ότι τα αμοιβαία κεφάλαια αποτελούν μια αγορά 60 τρισ. ευρώ, συνιστώντας το καλύτερο επενδυτικό εργαλείο στον κόσμο. 

Στο Panel IΙ, με θέμα «Η αντιμετώπιση των κινδύνων που διαμορφώνουν στις χώρες εξαγωγής οι γεωπολιτικές συνθήκες-Χρηματοδότηση και Ασφάλιση εξαγωγικών πιστώσεων: Τα νέα προγράμματα που προσφέρονται στους εξαγωγείς» και συντονιστή τον κ. Κωνσταντίνο Ουζούνη, CEO, ethosGROUP, ο δρ Βασίλειος Σιταράς, σύμβουλος ΟΕΥ στο Υπουργείο Εξωτερικών, σημείωσε: «Το επιχειρείν πέρα από τα σύνορα, και ειδικά στις αναπτυσσόμενες αγορές, μοιάζει με μια πορεία σε αχαρτογράφητα νερά, που εγκυμονεί κινδύνους. Το country risk μπορεί να περιλαμβάνει οικονομικούς και γεωπολιτικούς κινδύνους».

Ο κ. Χρήστος Φαρμάκης, γενικός σύμβουλος ΟΕΥ Α’ στο Υπουργείο Εξωτερικών, ανέφερε ότι «οι ελληνικές επιχειρήσεις που ήταν τοπικά παρούσες στη Ρωσία ήταν λίγες και δεν είχαν το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Ο κ. Teemu Lehtinen, γενικός γραμματέας του Ελληνοφινλανδικού Επιμελητηρίου, δήλωσε ότι «οι επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής για τη Φινλανδία ήταν αρκετές, καθώς έχασε ένα μεγάλο κομμάτι. Οι εισαγωγές στο φυσικό αέριο έπεσαν στο μηδέν».

Η κα Νάντια Μπρέγιαννη, γενική διευθύντρια Ανάπτυξης Εργασιών της Export Credit Greece, επεσήμανε: «Η Export Credit Greece έχει αλλάξει νομική μορφή, είναι ανώνυμη εταιρεία και εποπτεύεται από το ΥΠΕΞ, και προσπαθούμε να εναρμονιζόμαστε με καλές πρακτικές. Τα προϊόντα τα οποία διαθέτουμε και προσφέρουμε στην αγορά διαφοροποιούνται και προσαρμόζονται αναλόγως».

Ο κ. Ευστάθιος Λιακόπουλος, founder & CEO, Building Solid Success, κατέθεσε την άποψή του λέγοντας: «Είμαστε σε κρίση τα τελευταία 14 χρόνια. Πρέπει να καταλάβουμε ότι η κρίση δεν είναι μια κατάσταση αιφνίδια και θα φύγει από κοντά μας, αλλά μάλλον πρέπει να μάθουμε να ζούμε μέσα στις κρίσεις.»

Στο Panel IIΙ, με θέμα «Εξάγουμε καινοτομία και υψηλή τεχνολογία: Η δυναμική των clusters  και οι κλάδοι αιχμής (πράσινη ενέργεια, φαρμακοβιομηχανία, ναυτιλία, διαστημική τεχνολογία, πληροφορική κ.ά.)» και συντονιστή τον δημοσιογράφο Γιάννη Λεοντάρη, η κα Ελένη Πολυχρονοπούλου, αντιπρόεδρος της εταιρείας Τεχνική Προστασίας Περιβάλλοντος ΑΕ, διευθύντρια Επιχειρηματικής Ανάπτυξης στην ERMA FIRST ESK Engineering Solutions SA και πρόεδρος της HEMEXPO, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα έχει ένα σοβαρό πλεονέκτημα, που είναι οι Έλληνες εφοπλιστές. Σε μια ακτίνα 300 χλμ. λαμβάνονται αποφάσεις για χιλιάδες πλοία. Ο Πειραιάς αποτελεί το μεγαλύτερο ναυτιλιακό σύμπλεγμα παγκοσμίως. Εμείς στρέψαμε όλο αυτό το πλεονέκτημα προς όφελός μας».

Ο κ. Αθανάσιος Πότσης, PhD, πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας & Εφαρμογών, στην παρέμβασή του είπε: «Σήμερα, στην Ελλάδα, υπάρχουν 48 υγιείς εταιρείες, που κατάφεραν να φτιάξουν υψηλής ποιότητας προϊόντα με 100% εξαγώγιμο προσανατολισμό».

Ο δρ Βασίλης Γρηγορίου, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Advent Technologies, εκτίμησε ότι: « Όταν κυριαρχήσουν τα καινούργια καύσιμα, θα υπάρξουν και διαφορετικές τεχνολογικές λύσεις. Η Ελλάδα είναι μια χώρα πρωτοπόρος στη ναυτιλία».

Ο κ. Γιώργος Ξηραδάκης, πρόεδρος της Ένωσης Τραπεζικών & Χρηματοοικονομικών Στελεχών Ε.Ν., ιδρυτής & διευθύνων σύμβουλος της XRTC Business Consultants, σχετικά με την εξαγωγή τεχνογνωσίας, εξέφρασε την πεποίθηση πως «ένα μεγάλο κομμάτι από το ό,τι έχει γίνει στη ναυτιλία είναι η εξαγωγή του ελληνικού know-how στο παγκόσμιο στερέωμα. Κατά την περίοδο της πετρελαϊκής κρίσης, ένα τεράστιο πρόβλημα που ανέκυψε ήταν το κόστος των πλοίων».

Στην ομιλία του, με τίτλο «Η πορεία προς την επιχειρηματική αριστεία», ο κ. Γεώργιος Κατσαμπής, εμπορικός σύμβουλος της ΧΑΛΚΟΡ, Τομέας Διέλασης Χαλκού και Κραμάτων, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ΑΕ, αναφέρθηκε στο παράδειγμα διεθνοποίησης της εταιρείας με βάση τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα.

Στην ενότητα Παρουσιάσεις Διεθνών Αγορών, ο κ. Παντελής Γκάσιος, σύμβουλος ΟΕΥ Α’, προϊστάμενος του Γραφείου ΟΕΥ Μαδρίτης, Υπουργείο Εξωτερικών, παρουσίασε την ισπανική αγορά και τις ευκαιρίες της για τους Έλληνες εξαγωγείς, ενώ αντίστοιχη παρουσίαση έκανε για την αγορά του Καναδά ο κ. Διονύσης Πρωτοπαπάς, σύμβουλος ΟΕΥ Α’, Υπουργείο Εξωτερικών.

Greek Exports Awards 2023

Μετά την ολοκλήρωση του Greek Exports Forum, πραγματοποιήθηκε, σε μια λαμπερή εκδήλωση, η απονομή των Greek Export Awards στις επιχειρήσεις που διακρίθηκαν για τις εξαγωγικές τους επιδόσεις.

Τα βραβεία Top Greek Export Company 2023 απονεμήθηκαν στις εταιρείες:

GOLD: THEON SENSORS

SILVER: PALIRIA

SILVER: ΔΩΔΩΝΗ

SILVER: ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΣ INTERNATIONAL ΑΕΒΕ

Η τιμητική διάκριση Honorary Export Distinction απονεμήθηκε στους κ.κ. Συμεών Διαμαντίδη, πρόεδρο του ΣΕΒΕ-Συνδέσμου Εξαγωγέων, Πάνο Λώλο, πρόεδρο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας (ΣΒΣΕ), Ελένη Πολυχρονοπούλου, αντιπρόεδρο της εταιρείας Τεχνική Προστασίας Περιβάλλοντος ΑΕ, διευθύντρια Επιχειρηματικής Ανάπτυξης στην ERMA FIRST ESK Engineering Solutions SA, πρόεδρο της HEMEXPO.

Στην εκδήλωση πραγματοποίησε κεντρική ομιλία ο υφυπουργός για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια του Υπουργείου Εξωτερικών, κ. Κώστας Φραγκογιάννης, ο οποίος σκιαγράφησε το τοπίο των διεθνών οικονομικών εξελίξεων και το πώς επηρεάζουν τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις η γεωπολιτική κρίση, οι συσχετισμοί δυνάμεων, και οι ανταγωνισμοί τους Έλληνες εξαγωγείς.

Ακολούθησε η απονομή των Greek Export Awards 2023. Μπορείτε να δείτε τους νικητές των βραβείων, αναλυτικά, πατώντας εδώ

Σημειώνεται ότι, στο πλαίσιο της διοργάνωσης, πραγματοποιήθηκαν b2b συναντήσεις εξαγωγέων με εκπροσώπους ΟΕΥ, χορηγών και διμερών επιμελητηρίων.

Μοιραστείτε το άρθρο

Image
Image

Οδηγός Αγοράς

Πιο πρόσφατα

Image

Εκτύπωση   Email

Επιλεγμένα

Image

Ειδησιογραφικό Portal & οδηγός αγοράς για τον κλάδο
των εμπορικών εκθέσεων, των εμπορικών συνεδρίων
και των σχετικών με τα παραπάνω υπηρεσιών.

Για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία
μη διστάσετε μα επικοινωνήσετε μαζί μας
στα παρακάτω στοιχεία:
+30 210 9245577 ή info@verticom.gr

Εγγραφείτε στο newsletter για να λαμβάνετε
όλα τα τελευταία νέα κάθε εβδομάδα στο email σας!

Image

Νέα

Οδηγός αγοράς

Εγγραφείτε στο newsletter. Όλα τα νέα κάθε εβδομάδα στο email σας!