Αναζήτηση

Image

Μαθήματα Εκθεσιακής Ιστορίας - Μέρος 12o - Ενότητα 1η

Μαθήματα Εκθεσιακής Ιστορίας - Μέρος 12o - Ενότητα 1η

14 Ιουνίου 2021

Θα μου επιτρέψετε τώρα να επανέλθω στα καθ΄ ημάς και να πιάσω πάλι το νήμα της προσωπικής μου εκθεσιακής ιστορίας, που εν έτει 2002 έμελλε να περάσει μέσα από αυτόν τον πασίγνωστο εκθεσιακό χώρο, το Ε.Κ.Ε.Π.

Ανεβαίνοντας κανείς την Εθνική Οδό προς Λαμία, στο 12ο χιλιόμετρο αμέσως μετά τη συμβολή με την Αττική οδό, στο αριστερό του χέρι, συναντά το Ε.Κ.Ε.Π., το Ευρωπαϊκό Κέντρο Εκθέσεων και Προβολής. Όποιος ανήκει στο χώρο των εκθέσεων αλλά και πολλοί ακόμα - είτε σαν επισκέπτες είτε σαν επαγγελματίες - δεν μπορεί να μην έχει περάσει, έστω για μία φορά τις πύλες του, μέσα σε αυτά το αρκετά χρόνια που μεσουρανούσε, ακόμα και στους χαλεπούς καιρούς της παρακμής του, μέχρι τη διακοπή τής λειτουργίας του.

Πρωτεργάτης και πρωτοστάτης της δημιουργίας του Ε.Κ.Ε.Π., ο αείμνηστος Αντώνης Αλεξόπουλος, ο οποίος είχε συλλάβει και την ιδέα της διαμόρφωσης του ιδιόκτητου αυτού κτηρίου σε Εκθεσιακό Κέντρο, παρότι η αρχική ιδέα ήταν η δημιουργία ενός κέντρου διανομής της άλλης μεγάλης του εταιρίας, της εμπορίας υποδημάτων, που με έδρα για δεκαετίες την οδό Μιαούλη στο Μοναστηράκι, έγραψε και εκείνη τη δική της ιστορία.

Σοφή και πολύ έξυπνη, επιχειρηματικά ιδέα, μιας και τότε, όταν ανεγέρθη το κτήριο, τα εκθεσιακά στην Αθήνα και λίγα ήταν, αλλά και πολύ ανεπαρκή σε διαρρύθμιση ή σε κάλυψη τετραγωνικών μέτρων. Γιατί, ας μην ξεχνάμε ότι τότε ήταν η εποχή που άνοιγε διάπλατα η πόρτα των μεγάλων εκθέσεων στην Αττική και στην Ελλάδα γενικότερα και η δημιουργία ενός σύγχρονου εκθεσιακού κέντρου, σίγουρα ήταν μια πολύ καλή επιχειρηματική κίνηση.

Μαζί με τον Αντώνη τον Αλεξόπουλο, ήταν και δύο άλλα μέλη της οικογένειας, ο Γιώργος και ο Παναγιώτης Αλεξόπουλος. Σαν διαχειριστές, έκαναν σιγά σιγά το Ε.Κ.Ε.Π. έναν από τους δημοφιλέστερους εκθεσιακούς χώρους, από όπου έμελλε να περάσουν σχεδόν όλοι οι γνωστοί διοργανωτές και οι περισσότερες μεγάλες αναγνωρισμένες για χρόνια εκθέσεις.

Γιατί να μην ξεχνάμε, ότι το Ε.Κ.Ε.Π. αν και πολυώροφο, έδινε την δυνατότητα στους διοργανωτές να καλύψουν πολλά τετραγωνικά μέτρα, μιας και το συνολικό μικτό του εμβαδόν ξεπερνούσε τα 20.000 τ.μ.

Ποιές εκθέσεις να πρωτοαναφέρουμε; Την ΠΑΝΔΩ, την ΕΧPRΟ, την Γάμος-Βάπτιση, την Οικοδομή, την Electronica, την Κυνήγι-Ψάρεμα, την Έκθεση Εκκλησιαστικών Ειδών, την Pet, την έκθεση δερματίνων ειδών και γούνας SKINEXPO, την ΔΑΠΕΔΟ, την έκθεση παιχνιδιών του ΣΕΒΒΠΑ, τις εκθέσεις Κομμωτικής, το Οινόραμα, την EROTICA, και τόσες άλλες ων ουκ έστιν αριθμός…

Θα μου πείτε, πώς σχετίζεται η δική μου εκθεσιακή ιστορία με το χώρο αυτό; Μα φυσικά σχετίζεται, γιατί εκεί στεγάστηκαν οι υπηρεσίες μιας ολοκαίνουριας εκθεσιακής κατασκευαστικής εταιρίας, της ΕXPOBASE, της οποίας υπήρξα συνιδρυτικό μέλος. Στην εταιρία συμμετείχαν φυσικά οι ιδιοκτήτες του Ε.Κ.Ε.Π., που άλλωστε είχαν ήδη δημιουργήσει εδώ και χρόνια - δηλαδή πριν το 2002 που ξεκίνησε τη λειτουργία της η EXPOBASE - αξιόλογη πελατεία με μεγάλους διοργανωτές εκθέσεων. Και όπως καταλαβαίνετε, ο βασικός λόγος της δημιουργίας της EXPOBASE σαν "in house" εκθεσιακής κατασκευαστικής εταιρίας, ήταν βασικά ένας… Να λυθεί δια παντός το εγγενές πρόβλημα πού υπήρχε προηγουμένως, με την εναλλαγή εξωτερικών εκθεσιακών κατασκευαστών, κάτι που συνεπάγετο μεγάλη ταλαιπωρία, τόσο για τους διοργανωτές, όσο και για τους εκθέτες, δεδομένου ότι οι εκθέσεις διαδέχονταν η μία την άλλη.

Έτσι, έπρεπε το συνεργείο του προηγούμενου διοργανωτή, να αποξηλώσει και να απομακρύνει τόνους υλικών, για να μπει ο επόμενος διοργανωτής με το δικό του κατασκευαστή, με τα δικά του συνεργεία και όλα αυτά, μέσα σε χρόνους ανύπαρκτους…

Αλλά για τη συνέχεια αυτής της εκθεσιακής ιστορίας, θα κάνετε λίγη υπομονή μέχρι την επόμενη εβδομάδα…

Δημήτρης Θεολογίτης

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Οδηγός Αγοράς

Πιο πρόσφατα

Image
Image

Εκτύπωση   Email

Επιλεγμένα

Image

Ειδησιογραφικό Portal & οδηγός αγοράς για τον κλάδο
των εμπορικών εκθέσεων, των εμπορικών συνεδρίων
και των σχετικών με τα παραπάνω υπηρεσιών.

Για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία
μη διστάσετε μα επικοινωνήσετε μαζί μας
στα παρακάτω στοιχεία:
+30 210 9245577 ή info@verticom.gr

Εγγραφείτε στο newsletter για να λαμβάνετε
όλα τα τελευταία νέα κάθε εβδομάδα στο email σας!

Image

Νέα

Οδηγός αγοράς

Εγγραφείτε στο newsletter. Όλα τα νέα κάθε εβδομάδα στο email σας!