Αναζήτηση

Image

Μαθήματα Εκθεσιακής Ιστορίας - Μέρος 5o

Μαθήματα Εκθεσιακής Ιστορίας - Μέρος 5o

29 Μαρτίου 2021

Και μιας και μιλάμε για εκθεσιακή ιστορία ας ξεκινήσουμε με την πρώτη και μεγάλη ιστορία, που ουσιαστικά δημιούργησε αυτό που ονομάζουμε εκθεσιακό χώρο στην Ελλάδα. Καθώς και τα συναφή επαγγέλματα, των οργανωτών εκθέσεων, των εργολάβων-κατασκευαστών εκθεσιακών περιπτέρων αλλά και τα περιφερειακά, συνδρομητικά επαγγέλματα, των ηλεκτρολόγων, ξυλουργών, επιγραφοποιών, συνεργείων τοποθέτησης μοκετών, συνεργείων καθαρισμού εκθεσιακών χώρων, τοποθέτησης λουλουδιών κ.λπ.

Και το όνομα αυτής, Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ). Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ιδρυτής ο Νικόλαος Γερμανός, βουλευτής, που στις 28/4/1925 κάνει αίτηση στο τότε Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας ζητώντας άδεια για να γίνει η πρώτη Διεθνής Έκθεση στην Ελλάδα.

Πράγματι, το αίτημα ενεκρίθη και η πρώτη έκθεση πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 3/10/1926. Το 1927 η έκθεση μεταφέρεται στις εγκαταστάσεις στις οποίες βρίσκεται μέχρι και σήμερα, συνολικού εμβαδού 180.000 τ.μ. Όπως βλέπουμε, λοιπόν, συμπληρώθηκαν 94 συναπτά εκθεσιακά έτη λειτουργίας, με μικρή διακοπή λόγω του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το 1950 η Έκθεση επαναλειτουργεί με το σχέδιο Μarsal για να αποκατασταθούν και οι λεηλατημένοι χώροι της ΔΕΘ. Τη δεκαετία 1950-1960 οι εκθέτες από Ελλάδα κυμαίνονται περί τους 400 και οι ξένοι περί τους 1.500. Ενώ το 1967 γίνεται και το ρεκόρ προσέλευσης επισκεπτών με 1,7 εκατομμύρια επισκέπτες.

Τη δεκαετία του 1970 κατασκευάστηκαν και τα περισσότερα Halls όπως τα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. To 1973 είναι η χρονιά που ξεκινούν οι πρώτες κλαδικές εκθέσεις στη ΔΕΘ, συγκεκριμένα η Διεθνής έκθεση Γούνας και η Διεθνής έκθεση Μαρμάρου.

Το 1990 ο εκθεσιακός φορέας διασπάται σε δύο. Στην καθαυτή ΔΕΘ και την HELEXPO, για να επανενωθούν πάλι σε κοινό εκθεσιακό φορέα το 2013. Σήμερα, αποτελεί επίσημο σύμβουλο της πολιτείας σε θέματα εκθεσιακής προβολής, δημιουργεί εκθέσεις μεγάλης κλίμακας, ακόμα και περιφερειακά στην Ελλάδα. Συμμετέχει σε μεγάλες εκθέσεις του εξωτερικού με εθνικά περίπτερα, διαχειρίζεται τις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ και του Διεθνούς Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης του Βελλίδειου, καθώς και το Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο των Αθηνών.

Η τελευταία και πολύ ενδιαφέρουσα εξέλιξη σχετικά με τη ΔΕΘ, είναι η προκήρυξη ανοιχτού Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για την ανάπλαση των εγκαταστάσεών της, στον οποίο εκδήλωσαν ενδιαφέρον 300 αρχιτεκτονικά γραφεία από όλο τον κόσμο. Τελικά οι αιτήσεις ανήλθαν σε 116 από 33 χώρες των 5 ηπείρων μεταξύ των οποίων και πολλές ελληνικές. Η ανάδειξη του αναδόχου υπολογίζεται περί τα τέλη της άνοιξης του 2021.

Υ.Γ. Για όσους ενδιαφέρονται περισσότερο για τα ιστορικά ντοκουμέντα κυκλοφορεί ένα σχετικό βιβλίο του Κυριάκου Ποζρικίδη με τίτλο “Ιστορίες της Έκθεσης” και ένα πολύ ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ όπου υπάρχει υλικό χωρισμένο σε δύο μέρη. Το πρώτο για την περίοδο 1926-1940… η γέννηση και τα πρώτα χρόνια. Το δεύτερο για την περίοδο 1951-1974… η χρυσή εποχή. Το βιβλίο είναι διαθέσιμο και διαδικτυακά.

Αυτά, λοιπόν, τα ιστορικά για τη ΔΕΘ, η οποία για τη Θεσσαλονίκη ήταν η ατμομηχανή της εξέλιξης της σε οικονομικό, και όχι μόνο, κέντρο της Βόρειας Ελλάδος αλλά και ολόκληρης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ίσως και χάρη στη ΔΕΘ η Θεσσαλονίκη να πήρε τον πρωτότυπο τίτλο "Συμπρωτεύουσα"…

Δημήτρης Θεολογίτης

Μοιραστείτε το άρθρο

Οδηγός Αγοράς

Πιο πρόσφατα


Εκτύπωση   Email

Επιλεγμένα

Image

Ειδησιογραφικό Portal & οδηγός αγοράς για τον κλάδο
των εμπορικών εκθέσεων, των εμπορικών συνεδρίων
και των σχετικών με τα παραπάνω υπηρεσιών.

Για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία
μη διστάσετε μα επικοινωνήσετε μαζί μας
στα παρακάτω στοιχεία:
+30 210 9245577 ή info@verticom.gr

Εγγραφείτε στο newsletter για να λαμβάνετε
όλα τα τελευταία νέα κάθε εβδομάδα στο email σας!

Image

Νέα

Οδηγός αγοράς

Εγγραφείτε στο newsletter. Όλα τα νέα κάθε εβδομάδα στο email σας!