2 Μαρτίου 2021
Αναστάτωση επικρατεί στον κλάδο των εκθέσεων μετά τις τελευταίες εξελίξεις μετατροπής τριών εκθεσιακών χώρων σε εμβολιαστικά κέντρα.
Τη στιγμή που αρκετοί παράγοντες του κλάδου είναι σε επαφή με την κυβέρνηση για την επαναλειτουργία των εκθεσιακών διοργανώσεων, σε αρκετές εταιρείες διοργάνωσης εκθέσεων επικρατεί ιδιαίτερος προβληματισμός. Η εν λόγω αναστάτωση έγκειται στην ανησυχία των επαγγελματιών του κλάδου σχετικά με τους εκθεσιακούς χώρους που πρόκειται να λειτουργήσουν μετά το πέρας της πανδημίας.
Βάση του προβληματισμού αποτελεί το γεγονός ότι εδώ και καιρό έχει ήδη αφαιρεθεί ένα εκθεσιακό κέντρο, το ακίνητο της ξιφασκίας στο χώρο του πρώην ανατολικού αεροδρομίου του Ελληνικού. Εκτός αυτού, υπάρχουν αρκετές, μη επιβεβαιωμένες ακόμη, φήμες πως το εκθεσιακό κέντρο της Helexpo στο Μαρούσι θα παραχωρηθεί, μετά το πέρας της χρήσης του σαν εμβολιαστικό κέντρο, στην Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να στεγάσει όλες τις υπηρεσίες της.
Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον τριάντα εκθεσιακές διοργανώσεις θα μείνουν χωρίς χώρο. Κάτι που πιθανότατα θα οδηγήσει για μια ακόμη φορά τους επαγγελματίες να καταφύγουν σε μη εκθεσιακούς χώρους που δεν θα διαθέτουν την κατάλληλη υποδομή.
Κατά τη γνώμη μου, αυτό αποτελεί πισωγύρισμα για τον κλάδο στην Ελλάδα, καθώς κάτι τέτοιο θα αποτελέσει πλήγμα στην εικόνα του κοινού και των εκθετών για τις εκθεσιακές διοργανώσεις.
Είναι γνωστό, θεωρώ, πως οι εκθεσιακοί χώροι που υπήρχαν στην πρωτεύουσα αντιμετώπιζαν ήδη πρόβλημα σχετικά με τη διαθεσιμότητα ημερομηνιών, αρκετά πριν την υγειονομική κρίση.
Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει κάποια σοβαρή πληροφόρηση σχετικά με πιθανές επενδύσεις σε αυτό τον τομέα, παρά μόνο αυτή που αφορά τον χώρο που πρόκειται να δημιουργηθεί στο Ελληνικό, ο οποίος φαίνεται πως δεν θα είναι άμεσα διαθέσιμος. Ελλοχεύει, λοιπόν, ο κίνδυνος να ξεκινήσει "διαμάχη" μεταξύ των εταιρειών διοργάνωσης, ώστε να μπορέσουν να διεκδικήσουν ημερομηνίες από τους υπάρχοντες χώρους.
Ίδωμεν.
Βασίλης Γιαννίκος
Γενικός Διευθυντής, Verticom