Με χιλιάδες σημαντικά εκθέματα από 312 βιομηχανίες της Ελλάδας, των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ισραήλ, της Γαλλίας, της Ολλανδίας και 16 ακόμη κρατών, θα ανοίξει σε λίγες μέρες, τις πύλες της η διεθνής έκθεση αμυντικής βιομηχανίας DEFEA – Defence Exhibition Athens.

Η έκθεση DEFEA θα πραγματοποιηθεί στις 13 – 15 Ιουλίου, στο Εκθεσιακό Κέντρο Metropolitan Expo, στο Αεροδρόμιο Αθηνών Ελευθέριος Βενιζέλος, με χώρους βαρέων εκθεμάτων και ανοικτό χώρο αεροσκαφών.

Έτσι, η Ελλάδα επιστρέφει δυναμικά στο χάρτη των διεθνών αμυντικών εκθέσεων και εκθέσεων ασφαλείας, εγκαινιάζοντας, στην ουσία, τη νέα περίοδο των θεσμών αυτών μετά την πανδημία.

Υπό την Αιγίδα και με την στενή συνεργασία του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης και της Γενικής Διευθύνσεως Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων, καθώς και του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, η Διεθνής Έκθεση DEFEA έχει την στρατηγική συνεργασία του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Πολεμικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ) και την υποστήριξη της Ένωσης Ελληνικών Εταιρειών Αεροδιαστημικής Ασφάλειας & Άμυνας (ΕΕΛΕΑΑ).

Στόχος της έκθεσης DEFEA είναι να θέσει τις βάσεις για να ανέλθει και πάλι η χώρα μας στη θέση που της αξίζει, δημιουργώντας forum διακρατικών επαφών και διεθνούς συνεργασίας.

Παράλληλα με την προβολή των επιτευγμάτων της παγκόσμιας αμυντικής βιομηχανίας, την τεχνική ενημέρωση και την ανάπτυξη ευνοϊκού περιβάλλοντος για την συζήτηση συμπράξεων εταιρειών και εργοστασίων, στην ευόδωση αυτών των στόχων, συμβάλλει, καθοριστικά, η στρατηγική τοποθέτηση της DEFEA στην Ανατολική Μεσόγειο, έτσι ώστε να παρέχει ιδανική πρόσβαση, όχι μόνο στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, αλλά και στην Ασία, την Αφρική και την Μέση Ανατολή.

Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι, από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, έχουν προσκληθεί επίσημες στρατιωτικές και κυβερνητικές αντιπροσωπείες από 63 χώρες, ώστε να επισκεφθούν την Έκθεση.

Η κομβική θέση της Ελλάδος, ως ενός από τα παλαιότερα μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, πέρα από το γεγονός ότι η χώρα επενδύει διαχρονικά στην εθνική άμυνα, δημιουργεί τις προϋποθέσεις στρατηγικών συνεργασιών που ξεπερνούν τα όρια της οικονομίας και της βιομηχανίας. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, Υπουργοί, Αρχηγοί Γενικών Επιτελείων και αρμόδιοι παράγοντες για τους εξοπλισμούς των χωρών τους έχουν προσκληθεί και αναμένεται να επισκεφθούν την Έκθεση.

Η πρώτη διεθνής Έκθεση Άμυνας και Ασφάλειας ,DEFEA, πραγματοποιείται σε μια στιγμή κατά την οποία η Ελλάδα έχει επανεκκινήσει τις εξοπλιστικές προσπάθειες, ενεργοποιώντας ένα μεγάλο πρόγραμμα ενίσχυσης όλων των σωμάτων στρατού. Αυτό αναμένεται να οδηγήσει στη μεγιστοποίηση των αναμφισβήτητων εθνικών ωφελημάτων που απορρέουν από την διοργάνωσή της.

Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να εξαρθεί η συμμετοχή της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας, κρατικής και ιδιωτικής, η οποία θα παρουσιάσει εργοστάσια που ήδη έχουν συμβάλει καθοριστικά στον εξοπλισμό των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας. Θα εμφανίσουν τις σοβαρές δυνατότητες συνεργασίας και ανάληψης συμπαραγωγών με ξένες βιομηχανίες, ανοίγοντας το δρόμο για μεταφύτευση υψηλής τεχνολογίας.

Πέρα από αυτό, η DEFEA φιλοδοξεί να αναδειχθεί σε πεδίο διακρατικής επικοινωνίας, τεχνικής ενημέρωσης και βιομηχανικής συνεργασίας που συμβάλλει στη θωράκιση των εθνικών συνόρων των χωρών.