Αναζήτηση

Image
Image

Άλλες εκδηλώσεις

Το illustradays 2022 γέμισε την Αθήνα με ταλέντο και χρώμα

Το illustradays 2022 γέμισε την Αθήνα με ταλέντο και χρώμα

23 Σεπτεμβρίου 2022

Περισσότεροι από έξι χιλιάδες άνθρωποι πέρασαν από το Σεράφειο Δήμου Αθηναίων από τις 9 έως τις 18 Σεπτεμβρίου για να επισκεφθούν το illustradays 2022, το φεστιβάλ από την ομάδα της Hundred Worlds, που σύστησε φέτος στο κοινό πάνω από εκατόν τριάντα καλλιτέχνες και επαγγελματίες μέσα από εκθέσεις, ομιλίες και διαδραστικά, δημιουργικά εργαστήρια. Τρεις μεγάλες εκθέσεις, έντεκα εργαστήρια και δεκαεπτά ομιλίες έφεραν ερεθίσματα, νέες ιδέες και έμπνευση.

Κάτω από τη θεματική «Μια αχτίδα από φως», και με Καλλιτεχνική Διευθύντρια 2022 την εικονογράφο Ίρις Σαμαρτζή, το κοινό εξοικειώθηκε με τεχνικές και δημιουργικές εφαρμογές της εικονογράφησης, ξεφύλλισε αγαπημένα βιβλία, ήρθε σε επαφή με καλλιτέχνες και επαγγελματίες από όλο τον κόσμο.

Οι χρωματιστές ενότητες του illustradays

Όπως και πέρσι, οι βασικές ενότητες του προγράμματος του φεστιβάλ είναι τέσσερις: τα illustrastories, τα illustratalks, τα illustralabs και η ενότητα αποκλειστικά αφιερωμένη στους εικονογράφους, το illustraclub.

Ξεκινώντας από τις εκθέσεις του, το illustradays φέρνει για δεύτερη χρονιά στην Αθήνα την έκθεση Le immagini della Fantasia με έργα από κάθε γωνιά της γης, καταξιωμένους και καταξιωμένες εικονογράφους, επιμελημένη με βάση τη φετινή θεματική Beam of Light. To ανοιχτό κάλεσμα του φεστιβάλ οδήγησε σε μια έκθεση με τριάντα τέσσερα πρωτότυπα έργα γεμάτα φως από νέα ταλέντα και επαγγελματίες, ενώ η έκθεση Behind the book, σε συνεργασία με το Ελληνικό Τμήμα της IBBY - Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, ένωσε πενήντα Έλληνες και Ελληνίδες εικονογράφους που μοιράστηκαν με το κοινό τα προσχέδια, τις ιδέες και τις ιστορίες πίσω από αγαπημένα εικονογραφημένα παιδικά βιβλία.

Για άλλη μια χρονιά, τα διαδραστικά εργαστήρια του φεστιβάλ απευθύνονταν σε όλες τις ηλικίες, εξοικειώνοντας τα παιδιά με τις ποικίλες τεχνικές της εικονογράφησης, όπως, ανάμεσα σε άλλα, το doodling, σε ένα εργαστήριο με τους Στέφανο Παπαδήμο (sdeviano) και  Σωτήρη Φωκέα (soteur), τις κατασκευές, χάρη στο εργαστήριο της Ίριδας Σαμαρτζή και της Lina Dudaite, και το χειροποίητο σινεμά με τη βοήθεια της Αγγελικής Μπόζου. Ενθαρρύνοντας τα παιδιά να κάνουν πιο υπεύθυνες επιλογές κατανάλωσης ενέργειας, η τελευταία μέρα του φεστιβάλ ήταν γεμάτη από μηνύματα και εικόνες αφιερωμένες στην προστασία του πλανήτη, μέσα από ένα εργαστήριο που έτρεξαν οι Imaginary Rooms, σε συνεργασία με τη ΔΕΗ. Ένα διήμερο εργαστήριο για ενήλικες που αγαπούν την εικονογράφηση, έκανε και ο βραβευμένος Ισπανός εικονογράφος Jesús Cisneros ενώ η πρώτη Καλλιτεχνική Διευθύντρια του φεστιβάλ, Φωτεινή Τίκκου, επέστρεψε σε ένα τρίωρο masterclass οδηγό για τα πρώτα βήματα στην επαγγελματική εικονογράφηση.

Οι νέες συνεργασίες του φεστιβάλ που ξεχώρισαν

Ανάμεσα στις νέες επιτυχημένες συνεργασίες του illustradays αυτές που ξεχώρισαν, κυρίως λόγω των ευκαιριών που έδωσαν σε ανερχόμενους και ανερχόμενες εικονογράφους για δικτύωση και εξέλιξη, ήταν αυτές με τον ΟΣΔΕΛ (Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου), τους εκδοτικούς οίκους και τους συνεργάτες των φετινών βραβείων.

Φέτος, το illustradays έδωσε για πρώτη φορά και τρία σημαντικά βραβεία σε τρεις εικονογράφους που ξεχώρισαν στην έκθεση Beam of Light, σε συνεργασία με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο της Αθήνας και το Fondazione Zavrel, τη Moleskine και την AOI (Association of Illustrators).

Μια από τις δημιουργικές συνεργασίες που ανέδειξε ακόμα περισσότερες πτυχές της εικονογράφησης ήταν αυτή με τα ΕΒΓΕ, τα Ελληνικά Βραβεία Γραφιστικής και Εικονογράφησης που έκλεισαν φέτος τα 20 χρόνια τους φέρνοντας στο φεστιβάλ τρεις από τους νικητές τους να μιλήσουν για την εικονογράφηση στη διαφήμιση, την επικοινωνία και τη συσκευασία. 

Ακόμα, στο πλαίσιο των συμπεριληπτικών του δράσεων, το φεστιβάλ συνεργάστηκε και με το Κέντρο Εκπαίδευσης & Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ) δημιουργώντας ένα εργαστήριο όπου τυφλά και βλέποντα παιδιά εξοικειώθηκαν με τις τεχνικές της απτικής-ανάγλυφης απεικόνισης.

Δέκα διεθνείς καλεσμένοι και καλεσμένες από επτά χώρες του κόσμου

Στο illustradays 2022, παραβρέθηκαν από τον επιμελητή της έκθεσης Le Immagini della Fantasia, Gabriel Pacheco μέχρι τη Λιθουανή, Lina Dudaite, τη Βελγίδα Gerda Dendooven, τον Ισπανό Jesus Cisneros, το δίδυμο των Carnovsky και τις Τσέχες, Štěpánka Jislová & Tereza Čechová. Δύο από τους καλεσμένους μάλιστα, ο Sam McCullen και ο Valerio Vidali αποτέλεσαν μέρος της επιτροπής που βράβευσε τρία από τα επιλεγμένα από το open call έργα. 

Οι διεθνείς καλεσμένοι και καλεσμένες του φεστιβάλ βρέθηκαν στην Αθήνα χάρη στην υποστήριξη της Πρεσβείας της Ιταλίας στην Ελλάδα και του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών, της Πρεσβείας της Ισπανίας στην Αθήνα, του οργανισμού Flanders Literature, της Πρεσβείας της Δημοκρατίας της Λιθουανίας και του Τσέχικου Κέντρου.

Η συνεργασία με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Καθώς η ομάδα του illustradays πιστεύει ότι η τέχνη και οι ιστορίες πρέπει να εξαπλώνονται, φέτος, για πρώτη φορά εκτός από το κέντρο της Αθήνας βρέθηκε και στον Πειραιά σε μια συνεργασία με το Δημοτικό Θέατρο όπου μοιράστηκε μια γεύση από τις δράσεις του.

Το πρώτο σαββατοκύριακο του φεστιβάλ, το φουαγιέ φιλοξένησε την performance της Βελγίδας εικονογράφου Gerda Dendooven η οποία συνδυάζει τη ζωντανή μουσική με τη δημιουργία εικόνων σε πραγματικό χρόνο, εμπνεόμενη από το ρυθμό και τους ήχους της ορχήστρας. Το δεύτερο σαββατοκύριακο το φουαγιέ γέμισε με παιδιά ηλικίας 6-10 ετών που έφτιαξαν τις δικές τους χρωματιστές κατασκευές με τη βοήθεια της Καλλιτεχνικής Διευθύντριας του φεστιβάλ, Ίριδας Σαμαρτζή.

Ένα μοναδικό φεστιβάλ που γιορτάζει το ταλέντο από όλο τον κόσμο!

Η δημιουργική ομάδα της Hundred Worlds που βρίσκεται πίσω από το illustradays έχει ήδη αρχίσει να συγκεντρώνει εμπειρίες, ιδέες και concepts για την επόμενη διοργάνωσή του, με την υπόσχεση να γίνεται κάθε χρόνο πιο δημιουργικό και πιο χρωματιστό!

Φυσικά, το φεστιβάλ δε θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς την πολύτιμη βοήθεια των συνεργατών και των χορηγών του, που συνέβαλαν ώστε το πρόγραμμά του να είναι τόσο γεμάτο από δημιουργικές δράσεις και πρωτοβουλίες

Μοιραστείτε το άρθρο

Οδηγός Αγοράς

Πιο πρόσφατα

Image
Image

Εκτύπωση   Email

Επιλεγμένα

Image

Ειδησιογραφικό Portal & οδηγός αγοράς για τον κλάδο
των εμπορικών εκθέσεων, των εμπορικών συνεδρίων
και των σχετικών με τα παραπάνω υπηρεσιών.

Για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία
μη διστάσετε μα επικοινωνήσετε μαζί μας
στα παρακάτω στοιχεία:
+30 210 9245577 ή info@verticom.gr

Εγγραφείτε στο newsletter για να λαμβάνετε
όλα τα τελευταία νέα κάθε εβδομάδα στο email σας!

Image

Νέα

Οδηγός αγοράς

Εγγραφείτε στο newsletter. Όλα τα νέα κάθε εβδομάδα στο email σας!