Αναζήτηση

Image

Νέα Χώρων

Metropolitan Expo: Μπορεί να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ η συμβολή του στο ΑΕΠ

Metropolitan Expo: Μπορεί να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ η συμβολή του στο ΑΕΠ

19 Απριλίου 2021

Την επίδραση στην οικονομική δραστηριότητα από τη διοργάνωση εμπορικών εκθέσεων και εκδηλώσεων στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo, καθώς και τη συμβολή του στην ελληνική οικονομία, εξετάζει μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) με τίτλο: «Η συμβολή του Metropolitan Expo στην ελληνική οικονομία».

Η μελέτη, παρουσιάστηκε στο πλαίσιο διαδικτυακής Συνέντευξης Τύπου που διοργάνωσαν το IOBE και η Athens Metropolitan Expo Α.Ε., από τον Γενικό Διευθυντή του ΙΟΒΕ, Καθηγητή κ. Νίκο Βέττα και τον Υπεύθυνο Τμήματος Μικροοικονομικής Ανάλυσης και Πολιτικής του ΙΟΒΕ, κ. Svetoslav Danchev.

Βασικός στόχος της μελέτης είναι να προσδιορίσει και να αναδείξει τη συμβολή στην οικονομική δραστηριότητα από τη διοργάνωση εμπορικών εκθέσεων και εκδηλώσεων στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo.

Η μελέτη περιγράφει συνοπτικά τα βασικά μεγέθη της διοργάνωσης εμπορικών εκθέσεων διεθνώς, εξετάζει τις εξελίξεις στον σχετικό κλάδο στην Ελλάδα και προσδιορίζει τις άμεσες, έμμεσες και προκαλούμενες επιδράσεις από τη διοργάνωση εμπορικών εκθέσεων στο Metropolitan Expo σε όρους ΑΕΠ, απασχόλησης και φορολογικών εσόδων. Επίσης, αναδεικνύει ότι το Metropolitan Expo αποτελεί μοχλό οικονομικής ανάπτυξης, ειδικότερα για την περιφέρεια Αττικής.

Οφέλη στην οικονομία προκύπτουν από τη δραστηριότητα που δημιουργείται για τη διοργάνωση των εμπορικών εκθέσεων, αλλά και από ευρύτερες επιδράσεις οι οποίες συνδέονται με τις δαπάνες των επισκεπτών των εκθέσεων.

Στη μελέτη εκτιμάται ότι η λειτουργία του Metropolitan Expo, χωρίς να ληφθούν υπόψη οι ευρύτερες επιδράσεις, συνεισέφερε περίπου 124,5 εκατ. ευρώ στο ΑΕΠ της χώρας το 2018, στηρίζοντας 2,9 χιλ. θέσεις εργασίας στην ελληνική οικονομία.

Το σημαντικότερο μέρος της επίδρασης αυτής αφορά την Περιφέρεια Αττικής, όπου η οικονομική συνεισφορά εκτιμάται σε 110,7 εκατ. ευρώ σε όρους ΑΕΠ και σε 2,5 χιλ. θέσεις εργασίας. Λαμβάνοντας υπόψη και τις ευρύτερες επιδράσεις, η συνολική συνεισφορά εκτιμάται, σε όρους ΑΕΠ, σε 232,5 εκατ. ευρώ, ενώ σε όρους απασχόλησης διαμορφώνεται σε 5,7 χιλ. θέσεις εργασίας.

Στην τοποθέτησή του ο Διευθύνων Σύμβουλος της Athens Metropolitan Expo, κ. Αλέξης Λαγουδάκης, σημείωσε ότι η μελέτη αποτυπώνει την ισχυρή επίδραση της δραστηριότητας του Metropolitan Expo στην οικονομία, καθώς κάθε ευρώ ακαθάριστου προϊόντος που παράγει οδηγεί σε αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 3,1 ευρώ. Δηλαδή, εμφανίζει πολλαπλασιαστή 3,1, στον οποίο δεν περιλαμβάνεται η προστιθέμενη αξία που παράγεται από τις εμπορικές πράξεις ανάμεσα σε εκθέτες και επισκέπτες.

Σύμφωνα με τον κ. Λαγουδάκη, χρησιμοποιώντας τα στοιχεία της έρευνας καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι αν το εκθεσιακό κέντρο μεγαλώσει και συνδεθεί με τα μέσα σταθερής τροχιάς, τότε η συνεισφορά του στο εθνικό ΑΕΠ μπορεί μέχρι και να τετραπλασιαστεί, δηλαδή να υπερβεί το 1 δισ. ευρώ και τις 25 χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Μπορείτε να δείτε την έρευνα εδώ

Μοιραστείτε το άρθρο

Οδηγός Αγοράς

Πιο πρόσφατα


Εκτύπωση   Email

Επιλεγμένα

Image

Ειδησιογραφικό Portal & οδηγός αγοράς για τον κλάδο
των εμπορικών εκθέσεων, των εμπορικών συνεδρίων
και των σχετικών με τα παραπάνω υπηρεσιών.

Για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία
μη διστάσετε μα επικοινωνήσετε μαζί μας
στα παρακάτω στοιχεία:
+30 210 9245577 ή info@verticom.gr

Εγγραφείτε στο newsletter για να λαμβάνετε
όλα τα τελευταία νέα κάθε εβδομάδα στο email σας!

Image

Νέα

Οδηγός αγοράς

Εγγραφείτε στο newsletter. Όλα τα νέα κάθε εβδομάδα στο email σας!