Αναζήτηση

Image

Νέα Συνεδρίων

Το 7o Posidonia Sea Tourism Forum συγκεντρώνει τη διεθνή κοινότητα της κρουαζιέρας

Το 7o Posidonia Sea Tourism Forum συγκεντρώνει τη διεθνή κοινότητα της κρουαζιέρας

25 Απριλίου 2023

Πάνω από 400 εκπρόσωποι της παγκόσμιας βιομηχανίας κρουαζιέρας συγκεντρώθηκαν σήμερα στο εμβληματικό ξενοδοχείο Makedonia Palace της Θεσσαλονίκης για το διήμερο 7ο Posidonia Sea Tourism Forum, το οποίο πραγματοποιείται στην δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας για πρώτη φορά στην 12χρονη ιστορία του.

Την πρώτη ημέρα, οι συμμετέχοντες εξέφρασαν αισιοδοξία και ελπίδα για τη μελλοντική ανάπτυξη του κλάδου της κρουαζιέρας, με εναρκτήριους χαιρετισμούς από τους Απόστολο Τζιτζικώστα, Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Κωνσταντίνο Ζέρβα, Δήμαρχο Θεσσαλονίκης και Αθανάσιο Λιάγκο, Εκτελεστικό Πρόεδρο του Δ.Σ. & Διευθύνοντα Σύμβουλο του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης Α.Ε.

Οι εργασίες του Forum άνοιξαν με κεντρική ομιλία του Pierfrancesco Vago, Εκτελεστικού Προέδρου της MSC Cruises και Προέδρου της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κορυαζιέρας (CLIA). Ο κ. Vago μίλησε για τη σημασία της βιωσιμότητας και για τα μέτρα που λαμβάνει η βιομηχανία κρουαζιέρας για να μειώσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της. Ο κ. Vago τόνισε ότι «η βιομηχανία της κρουαζιέρας έχει κάνει τεράστια τεχνολογικά άλματα σε λιγότερο από 15 χρόνια, καθώς προσπαθούμε να επιτύχουμε τους στόχους μας για την απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα έως το 2050. Για παράδειγμα, η MSC Cruises θέτει αργότερα φέτος σε λειτουργία πλοία που είναι 55% πιο αποδοτικά όσον αφορά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ανά ναυτικό μίλι, σε σύγκριση με προηγούμενες κατηγορίες σκαφών που κατασκευάστηκαν το 2009».

Από την πλευρά του, ο Απόστολος Τζιτζικώστας απηύθυνε πρόσκληση στον κλάδο της κρουαζιέρας να επενδύσει στη Θεσσαλονίκη. Όπως είπε, «με την εκπληκτική φυσική ομορφιά και την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της, η Θεσσαλονίκη έχει τη δυνατότητα να γίνει σημαντικός προορισμός για τους ταξιδιώτες κρουαζιέρας. Η Θεσσαλονίκη προσφέρει ένα μοναδικό συνδυασμό ιστορικών και σύγχρονων αξιοθέατων, όπως μουσεία, γκαλερί και μια ζωντανή γαστρονομική σκηνή. Επενδύοντας στη Θεσσαλονίκη, η διεθνής βιομηχανία κρουαζιέρας θα μπορούσε να βοηθήσει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στην τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης, παρέχοντας παράλληλα στους ταξιδιώτες μια αξέχαστη εμπειρία σε μια από τις πιο όμορφες και συναρπαστικές πόλεις της Ευρώπης».

Κατά τη διάρκεια της πρώτης θεματικής συζήτησης του Forum με τίτλο «Επιστροφή στην Ανάπτυξη: Οι Προκλήσεις που έχουν μπροστά τους Εταιρείες Κρουαζιέρας και Προορισμοί», ο Yu Zenggang, Πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς Α.Ε., ανέφερε ότι το λιμάνι του Πειραιά έχει επιτύχει γρήγορη και πλήρη ανάκαμψη στον κλάδο της κρουαζιέρας, ξεπερνώντας τα προπανδημικά επίπεδα καθώς, παρά τις προκλήσεις, στον Πειραιά οι κρουαζιέρες ξανάρχισαν τον Μάιο του 2021, ταχύτερα από άλλα λιμάνια της Μεσογείου, καταγράφοντας σημαντικές επιδόσεις στον τομέα της κρουαζιέρας ήδη από το 2021.

Το 2019, το λιμάνι του Πειραιά είχε σπάσει το φράγμα του 1 εκατομμυρίου επιβατών κρουαζιέρας. Έκτοτε, το λιμάνι όχι μόνο πέτυχε γρήγορη και πλήρη ανάκαμψη αλλά ξεπέρασε και τα προ της πανδημίας επίπεδα. Το λιμάνι εξυπηρέτησε με επιτυχία σημαντικό αριθμό κρουαζιερόπλοιων, συμβάλλοντας στην ανάκαμψη της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας.

Συνολικά, το 2022 ήταν χρονιά-ρεκόρ για τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς, με έσοδα και κερδοφορία στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών. Το τμήμα κρουαζιέρας του λιμανιού παρουσίασε σημαντική αύξηση τόσο στις επισκέψεις κρουαζιερόπλοιων όσο και στην επιβατική κίνηση. Το 2022, η επιβατική κίνηση αυξήθηκε κατά 190%, σε 880.416 επιβάτες σε σύγκριση με 303.665 το 2021. Οι ελλιμενισμοί κρουαζιερόπλοιων αυξήθηκαν επίσης κατά 79%, σε 677 ελλιμενισμούς σε σύγκριση με 379 έναν χρόνο νωρίτερα, υπερβαίνοντας τα επίπεδα του 2019, πριν από την Covid.

Ο κ. Yu είπε ότι ένας νέος τερματικός σταθμός κρουαζιέρας είναι υπό κατασκευή, ο οποίος, όταν ολοκληρωθεί, θα μπορεί να φιλοξενήσει τα μεγαλύτερα κρουαζιερόπλοια στον κόσμο. Αναμένεται να ολοκληρωθεί σε μια περίοδο 2-3 ετών, ακολουθώντας τη διαδικασία αδειοδότησης από τα εμπλεκόμενα υπουργεία και πάντα σε αγαστή και στενή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση.

Οι Figen Ayan, Πρόεδρος της MedCruise, Marie-Caroline Laurent, Γενική Διευθύντρια της CLIA Ευρώπης, Wybcke Meier, Διευθύνων Σύμβουλος της TUI Cruises GmbH και Chris Theophilides, Διευθύνων Σύμβουλος της Celestyal, μοιράστηκαν επίσης τις σκέψεις και τα αισιόδοξα μηνύματά τους για την ανάπτυξη του κλάδου της κρουαζιέρας παγκοσμίως και πιο συγκεκριμένα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Wybcke Meier σημείωσε: «Αυτό το καλοκαίρι θα είμαστε ακόμα πιο δυνατοί από πριν. Η ζήτηση υπάρχει, ειδικά για την Ανατολική Μεσόγειο και ιδιαίτερα για την Ελλάδα που είναι πολύ δημοφιλής στους Γερμανούς τουρίστες. Βλέπουμε πολύ αυξημένες κρατήσεις για τα επόμενα χρόνια καθώς επεκτείνουμε τον στόλο μας. Θα έχουμε περισσότερες ευκαιρίες να αναπτύξουμε πλοία σε αυτή την περιοχή και από τον επόμενο χρόνο θα κάνουμε homeporting στο Ηράκλειο. Ο αριθμός των Γερμανών που κάνουν διακοπές κρουαζιέρας είναι ακόμα πολύ μικρός και οι δυνατότητες ανάπτυξης είναι τεράστιες».

Ο Chris Theophilides δήλωσε: «Έχει ξεχωριστή σημασία το γεγονός ότι η εκδήλωση πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, που για την Celestyal Cruises είναι ένας πολύ σημαντικός προορισμός, καθώς έχουμε ένα πλοίο εδώ κάθε Κυριακή. Ένα ακόμη μεγαλύτερο σκάφος, το Celestyal Journey, θα ξεκινήσει κρουαζιέρες από τη Θεσσαλονίκη τον Σεπτέμβριο».

Κατά την πρώτη ημέρα του Forum, η Ένωση Λιμένων Ελλάδος (ΕΛΙΜΕ) υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με την Ένωση Ιδιοκτητών Κρουαζιερόπλοιων & Συνδεδεμένων Μελών με σκοπό τον συντονισμό δράσεων και διμερών σχεδίων δράσης, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η ανάπτυξη του κλάδου της κρουαζιέρας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου πηγαίνει προς την κατεύθυνση που προδιαγράφουν τα διεθνή πρότυπα εξυπηρέτησης. Ο κ. Αθανάσιος Λιάγκος, ως Πρόεδρος της ΕΛΙΜΕ, είπε: «Μία από τις πρώτες ενέργειες που θα κάνουμε ως αποτέλεσμα αυτής της συμφωνίας είναι να εφαρμόσουμε μια σειρά από πρωτοβουλίες για τη διευκόλυνση της κατανομής θέσεων ελλιμενισμού πλοίων και για την επίλυση προβλημάτων όπως βίζες, τεστ Covid και μετανάστευση στα 13 λιμάνια-μέλη της Ένωσης μας. Στο πλαίσιο αυτού του Μνημονίου, θα συντονίσουμε τις δραστηριότητες των μελών μας για την ανάπτυξη λιμενικής πολιτικής, τη συμμετοχή των λιμένων στην περιφερειακή ανάπτυξη και τη δημιουργία ισχυρών και ανταγωνιστικών εταιρειών παροχής λιμενικών υπηρεσιών».

Το 7ο Posidonia Sea Tourism Forum συνεχίζεται αύριο με πλήθος συζητήσεων, σεμιναρίων και παρουσιάσεων.

Μοιραστείτε το άρθρο

Image

Οδηγός Αγοράς

Πιο πρόσφατα

Image

Εκτύπωση   Email

Επιλεγμένα

Image

Ειδησιογραφικό Portal & οδηγός αγοράς για τον κλάδο
των εμπορικών εκθέσεων, των εμπορικών συνεδρίων
και των σχετικών με τα παραπάνω υπηρεσιών.

Για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία
μη διστάσετε μα επικοινωνήσετε μαζί μας
στα παρακάτω στοιχεία:
+30 210 9245577 ή info@verticom.gr

Εγγραφείτε στο newsletter για να λαμβάνετε
όλα τα τελευταία νέα κάθε εβδομάδα στο email σας!

Image

Νέα

Οδηγός αγοράς

Εγγραφείτε στο newsletter. Όλα τα νέα κάθε εβδομάδα στο email σας!