Αναζήτηση

Image

Νέα Συνεδρίων

Με μία σημαντική είδηση ολοκλήρωσε τις εργασίες του το Clinical Research Conference 2021

Με μία σημαντική είδηση ολοκλήρωσε τις εργασίες του το Clinical Research Conference 2021

15 Δεκεμβρίου 2021

Με μία σημαντική είδηση ολοκλήρωσε τις εργασίες του το Clinical Research Conference 2021: την αύξηση κατά 22% που σημειώθηκε το 2021 στις εγκρίσεις νέων κλινικών μελετών και παράλληλα την αύξηση κατά 63% στο σύνολο του προϋπολογισμού τους. Χαρακτηριστικά, το 2019 είχαν εγκριθεί 158 μελέτες και το 2021 (μέχρι 30 Νοεμβρίου) ο αριθμός τους αυξήθηκε σε 196, ενώ αντίστοιχα ο προϋπολογισμός τους από 55 εκ. αυξήθηκε σε 89 εκατ. ευρώ.

Οι εξελίξεις στις κλινικές μελέτες βρέθηκαν στο επίκεντρο του φετινού συνεδρίου Clinical Research Conference 2021 με τίτλο: «Οι κλινικές μελέτες μετά την πανδημία», το οποίο διοργανώθηκε από την ethosEVENTS σε συνεργασία με τον ενημερωτικό ιστότοπο υγείας virus.com.gr και το περιοδικό πολιτικής της υγείας Pharma & Health Business,  για 10η χρονιά, την Πέμπτη, 9 Δεκεμβρίου 2021, σε μια ψηφιακή παραγωγή, με την τεχνολογία LiveOn από το καινοτόμο 3D εκθεσιακό και συνεδριακό της κέντρο, το LiveOn Expo Complex.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου καταγράφηκαν τα σημαντικά θετικά βήματα που έχουν γίνει για την ενίσχυση των κλινικών μελετών, ειδικά αυτά που αφορούν στην αξιοποίηση νέων τεχνολογιών. Όπως αναφέρθηκε, από την πλευρά του ΕΟΦ έχει δημιουργηθεί η πλατφόρμα, ώστε όλες οι διαδικασίες να πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά και είναι πλέον ώριμες οι συνθήκες για να υλοποιηθούν αρκετές προτάσεις που έχουν κατατεθεί στην αρμόδια επιτροπή, όπως η δημιουργία γραφείου κλινικών μελετών πιλοτικά σε 15 νοσοκομεία της χώρας και η στελέχωση τους με κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό. Επίσης, αναμένεται να δημιουργηθεί σύστημα παρακολούθησης σχετικά με την υλοποίηση των κλινικών μελετών, για να ελέγχεται πόσες από αυτές που εγκρίνονται προχωρούν, ποιος είναι ο ρυθμός εγγραφής των συμμετεχόντων και τι τελικά αποφέρουν οικονομικά οι κλινικές μελέτες στην χώρα.

Με πρόσθετο επιστημονικό ενδιαφέρον, ο Υπουργός Υγείας κ. Θάνος Πλεύρης κατά τον χαιρετισμό του παραδέχθηκε ότι «η χώρα μας δυστυχώς δεν έχει καταφέρει να προσεγγίσει τις κλινικές μελέτες τις οποίες αναλογούν βάση του πληθυσμού της». Στόχος δεν είναι το μοντέλο του Βελγίου με 500 εκ. ευρώ κλινικών ερευνών ετησίως, «αλλά τουλάχιστον να έχουμε αρκετά παραπάνω από το 50-100 εκ. ευρώ που κινούμαστε ανάλογα με τη χρονιά». Δεν είναι μόνο η αναξιοποίητη οικονομική ευκαιρία, αλλά κυρίως η στέρηση της δυνατότητας στους ασθενείς να έχουν πρόσβαση σε φάρμακα, ιδίως όταν αυτά βρίσκονται σε στάδιο που υπάρχουν σοβαρά αποτελέσματα. Προς τη σωστή κατεύθυνση εργαλειοποιείται ένα προβληματικό μέσο, το clawback, σε μια αναπτυξιακή προοπτική, σύμφωνα με τον υπουργό. Με σχέδιο αλλαγής υπουργικών αποφάσεων για την άρση της γραφειοκρατίας επιδιώκεται από το υπουργείο Υγείας, σε βάθος διετίας και τριετίας να αναπτυχθούν περισσότερες κλινικές δοκιμές.

Ο κ. Ελευθέριος Πάλλης, αντιπρόεδρος του ΕΟΦ, επεσήμανε ότι ο οργανισμός έχει προχωρήσει σε ψηφιακή τροχιά και επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι «τα αιτήματα των χορηγών και οι απαντήσεις του ΕΟΦ γίνονται ηλεκτρονικά» από τον Μάρτιο του 2020, καθώς στην πανδημία αξιοποιήθηκαν οι τεχνολογίες. Σχετικά με την ανάπτυξη των μελετών στο φάρμακο τα τελευταία δυο χρόνια, ο κ. Πάλλης ανέφερε ότι « το 2019 έκλεισε με 158 μέχρι 30 Νοεμβρίου του 2021 έχουμε 196 υποβολές που σημαίνει αύξηση 22%». Αξιοσημείωτο είναι ότι ο προϋπολογισμός για ‘το 2019 ήταν 55 εκ. ενώ για το 2021 μέχρι 30 Νοεμβρίου είναι 89 εκ. ευρώ, συν 63%». Οι ασθενείς που επωφελούνται από τις  κλινικές έρευνες στο φάρμακο για το 2021 είναι 5.800 άτομα, ενώ  πέρυσι ήταν 7.503. Επόμενος στόχος αποτελεί η ανάπτυξη κλινικών μελετών σε αρχικές φάσεις για να ενισχυθεί η έρευνα και η καινοτομία αλλά και το brain gain.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε κλειστή, υβριδική συνάντηση εργασίας με θέμα την ενημέρωση για τις κλινικές μελέτες στα ελληνικά νοσοκομεία. Κεντρικός εισηγητής ήταν ο κ. Ιωάννης Κωτσιόπουλος, Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, χαιρετισμό πραγματοποίησε ο Δρ Μελέτιος Α. Δημόπουλος, Πρύτανης του ΕΚΠΑ, ενώ στην συνάντηση συμμετείχαν Διοικητές Δημοσίων Νοσοκομείων από όλη την Ελλάδα.

Υπεύθυνος Προγράμματος είναι ο κος Αιμίλιος  Nεγκής, Διευθυντής Σύνταξης  του περιοδικού Pharma & Health Business και του portal virus.com.gr.

Για πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα του συνεδρίου

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Οδηγός Αγοράς

Πιο πρόσφατα

Image
Image

Εκτύπωση   Email

Επιλεγμένα

Image

Ειδησιογραφικό Portal & οδηγός αγοράς για τον κλάδο
των εμπορικών εκθέσεων, των εμπορικών συνεδρίων
και των σχετικών με τα παραπάνω υπηρεσιών.

Για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία
μη διστάσετε μα επικοινωνήσετε μαζί μας
στα παρακάτω στοιχεία:
+30 210 9245577 ή info@verticom.gr

Εγγραφείτε στο newsletter για να λαμβάνετε
όλα τα τελευταία νέα κάθε εβδομάδα στο email σας!

Image

Νέα

Οδηγός αγοράς

Εγγραφείτε στο newsletter. Όλα τα νέα κάθε εβδομάδα στο email σας!