Αναζήτηση

Νέα Συνεδρίων

4ο Συνέδριο Επαγ. Ασφάλισης: Προβλήματα και προτάσεις για την ανάπτυξη του θεσμού των ΤΕΑ

4ο Συνέδριο Επαγ. Ασφάλισης: Προβλήματα και προτάσεις για την ανάπτυξη του θεσμού των ΤΕΑ

28 Φεβρουαρίου 2023

Στην καταγραφή των εξελίξεων που έλαβαν χώρα τον τελευταίο χρόνο σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο, στον θεσμό της επαγγελματικής ασφάλισης αλλά και του συνταξιοδοτικού-ασφαλιστικού συστήματος συνέβαλε το 4o Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης #ocin23 το οποίο διοργανώθηκε από την Ελληνική Ένωση Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α.) και την ethosEVENTS, σε συνεργασία με το οικονομικό & επιχειρηματικό portal banks.com.gr, το ασφαλιστικό περιοδικό InsuranceWorld και το portal insuranceworld.gr.

Την έναρξη των ομιλιών της 2ης ημέρας έκανε ο κ. Γεώργιος Γεωργόπουλος, Α’ Αντιπρόεδρος Ελληνικής Ένωσης Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α.), Πρόεδρος Δ.Σ. Τ.Ε.Α. Ομίλου Πειραιώς, Ανώτερος Γενικός Διευθυντής, Group Chief Human Resources Officer, Τράπεζα Πειραιώς. 

«Τα ΤΕΑ είναι ο μοναδικός ασφαλιστικός πυλώνας που υποστηρίζει την ουσιαστική μελλοντική αποταμίευση. Τέτοιοι θεσμοί πρέπει να υποστηρίζονται και είναι σημαντικός αυτός ο πυλώνας και πρέπει να διαφυλαχτεί». 

Στις θετικές επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει μία μεταρρύθμιση η οποία θα επέτρεπε τα πολυεργοδοτικά ΤΕΑ, αναφέρθηκε στην ομιλία της η υποδιοικήτρια της ΤτΕ, κ. Χριστίνα Παπακωνσταντίνου. Μια σημαντική διαρθρωτική πρόκληση με την οποία έρχεται αντιμέτωπη η ελληνική οικονομία είναι η γήρανση του πληθυσμού. Αυτή συνεπάγεται συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού και συνεπώς επηρεάζει αρνητικά τη δυνητική μακροχρόνια ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα, έχει σημαντικές επιπτώσεις στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. 

Επιπλέον, για την ίδρυση ενός ΤΕΑ ισχύει ελάχιστο όριο 100 ασφαλισμένων. Οι περιορισμοί αυτοί αποκλείουν τους μικρότερους εργοδότες, οι οποίοι μπορεί να μην έχουν τους απαραίτητους πόρους για να ιδρύσουν ένα δικό τους, εξατομικευμένο, ΤΕΑ. 

Τις εξελίξεις και την πρόοδο που έχει γίνει στην προσπάθεια δημιουργίας ενός Εθνικού Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης για τους απανταχού ανασφάλιστους και συμπληρωματικά για όσους θα ήθελαν να ενταχθούν κλαδικά, μετέφερε ο Γραμματέας Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων της Γ.Σ.Ε.Ε. Δημήτρης Καραγεωργόπουλος, από το Συνέδριο της ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α., στο οποίο εκπροσώπησε και τον Πρόεδρο της Γ.Σ.Ε.Ε. 

Ο κ. Καραγεωργόπουλος τόνισε την ανάγκη να διασφαλιστεί η ενίσχυση του πρώτου πυλώνα ασφάλισης, καθώς και την δυσπιστία των εργαζομένων όσον αφορά στον δεύτερο πυλώνα ασφάλισης. 

Ωστόσο, όπως είπε, παρά τις επιφυλάξεις η Γ.Σ.Ε.Ε. πήρε την απόφαση να συνδράμει στις διεργασίες για τη δημιουργία ενός Εθνικού Ταμείου που θα λειτουργούσε ως «ομπρέλα» στην ανάγκη να ασφαλιστούν ανασφάλιστοι εργαζόμενοι και συμμετέχει στον κοινωνικό διάλογο που ξεκίνησε το 2018 και συνεχίστηκε το 2019 με επίσκεψη στον πρωθυπουργό, για να δημιουργηθεί ένα πρόσθετο «δίχτυ ασφαλείας». 

Την ανάγκη να ενισχυθεί η αποταμίευση που παραμένει εξαιρετικά χαμηλά, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί με την ανάπτυξη του θεσμού των ΤΕΑ, τόνισε στην ομιλία του στο 4ο Συνέδριο της ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α. ο Οικονομολόγος (ΑΣΟΕΕ και LSE, M.Sc. και Ph.D) Σύμβουλος Διοίκησης και Διευθυντής τομέα Απασχόλησης και Αγοράς Εργασίας του ΣΕΒ, Χρήστος Ιωάννου, εκπροσωπώντας στο Συνέδριο και τον Πρόεδρο του ΣΕΒ. 

Panel V: «Κίνητρα συμμετοχής εργαζομένων σε Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης, μεμονωμένα ή οργανωμένα και με ή χωρίς σύμπραξη με την εργοδότρια εταιρεία» 

Προτάσεις στα προβλήματα που αντιμετώπισαν ή αντιμετωπίζουν ακόμα κατέθεσαν εκπρόσωποι ασφαλισμένων και πρόεδροι σε ΤΕΑ, στο Panel V του 4oυ Συνεδρίου Επαγγελματικής Ασφάλισης που διοργανώθηκε από την Ελληνική Ένωση Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α.) και την ethosEVENTS, σε συνεργασία με το οικονομικό & επιχειρηματικό portal banks.com.gr, το ασφαλιστικό περιοδικό InsuranceWorld και το portal insuranceworld.gr.

Το θέμα ήταν: «Κίνητρα συμμετοχής εργαζομένων σε Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης, μεμονωμένα ή οργανωμένα και με ή χωρίς σύμπραξη με την εργοδότρια εταιρεία». Συμμετείχαν οι κ.κ. Μιχάλης Τζωρτζωρής, Πρόεδρος, στο Σύνδεσμο Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων (ΣΕΜΑ) & Πρόεδρος, Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος (ΕΑΔΕ), Χαρίλαος Αλαμάνος, Πρόεδρος Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών (Σ.Ο.Ε.Λ.), Τάσος Γκιάτης, Πρόεδρος Συλλόγου Προσωπικού Alpha Bank, Θεόδωρος Γούσιας Πρόεδρος, Τ.Ε.Α. Αστυνομικών-Πυροσβεστών-Λιμενικών (Τ.Ε.Α.Α.Π.Λ.), Κωνσταντίνος Καρανάσιος, Αναπληρωτής Επιτελικός Διευθυντής Μετασυναλλακτικών Υπηρεσιών, Όμιλος Χρηματιστηρίου Αθηνών, Πρόεδρος Τ.Ε.Α. Χρηματιστηρίου Αθηνών. 

Ο κ. Μιχάλης Τζωρτζωρής ως εκπρόσωπος των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, έδωσε καταρχήν την είδηση ότι έχει συμφωνηθεί ο προϋπολογισμός για το ΤΕΑ των διαμεσολαβητών. Εξήγησε ότι οι διαμεσολαβητές είναι στη δουλειά και ο τρίτος πυλώνας στον οποίο δραστηριοποιούνται γειτνιάζει. Αιτία της απόφασης να δημιουργήσουν ΤΕΑ οι διαμεσολαβητές, «είναι το μέγεθός τους, αφού μπορεί να συμμετέχουν 20.000 ασφαλισμένοι, τα φορολογικά κίνητρα, αφού δημιουργείται έτσι έμμεση απόδοση 20% πλέον της μέσης ετήσιας απόδοσης 4,5%, και η διασπορά της επένδυσης». 

Ο κ. Τάσος Γκιάτης Πρόεδρος Συλλόγου Προσωπικού Alpha Bank αφηγήθηκε ότι είναι 5 μήνες που έχει καταθέσει ο Σύλλογος τα δικαιολογητικά για το ΤΕΑ του Ομίλου της Alpha και ακόμα αναμένουν, διαμαρτυρόμενος ότι η αναμονή μπορεί να διαρκέσει ακόμα και ένα έτος. Αναφέρθηκε στις καινοτομίες της ίδρυσης του ΤΕΑ της Alpha Bank στο οποίο οι εργαζόμενοι θα εκπροσωπούνται αλλά δεν θα διοικούν καθώς είναι αντίθετος με τη διοίκηση ταμείων από συνδικαλιστές. 

Μίλησε για την οδύσσεια της δημιουργίας του ΤΕΑ και την αδυναμία του πρώτου πυλώνα ασφάλισης, ενώ δήλωσε ότι «τον πληγώνει που παραμένει αδιευκρίνιστο το ζήτημα της φορολογίας και των κινήτρων επί 21 χρόνια»

Ο κ. Χαρίλαος Αλαμάνος, Πρόεδρος Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών (Σ.Ο.Ε.Λ.), σε ένα ΤΕΑ πολλών ετών, αναφέρθηκε στο μεγάλο πρόβλημα της φορολογίας και ειδικά για το ΤΕΑ των ορκωτών ελεγκτών, που έχουν επιλέξει την απονομή συμπληρωματικής σύνταξης κι όχι εφάπαξ. 

Ενώ όπως εξήγησε αυτή η στρατηγική είναι θετική τόσο για τον ασφαλισμένο όσο και για την οικονομία με αναπτυξιακή λογική, «εφόσον αφήνουμε τα κεφάλαια στις επενδύσεις», το αποτέλεσμα είναι να φορολογείται η σύνταξη αυτή ως εισόδημα, σε αντίθεση με τα εφάπαξ που δίνουν άλλα ταμεία. «Θα το κάνουμε κι εμείς εφάπαξ», προειδοποίησε. 

Ο κ. Θεόδωρος Γούσιας Πρόεδρος, Τ.Ε.Α. Αστυνομικών-Πυροσβεστών-Λιμενικών (Τ.Ε.Α.Α.Π.Λ.), μίλησε για ένα πολύ μεγάλο ταμείο σήμερα το οποίο ξεκίνησε από έναν λογαριασμό Αλληλοβοηθείας, για να ενισχυθούν εργαζόμενοι σε ατυχήματα λόγω της ιδιαιτερότητας και των κινδύνων που αντιμετωπίζουν. 

O κ. Kωνσταντίνος Καρανάσιος, Αναπληρωτής Επιτελικός Διευθυντής Μετασυναλλακτικών Υπηρεσιών, Όμιλος Χρηματιστηρίου Αθηνών, Πρόεδρος Τ.Ε.Α. Χρηματιστηρίου Αθηνών, ανέφερε ότι το πλεονέκτημα του συγκεκριμένου ΤΕΑ είναι η εξοικείωση των ασφαλισμένων με το χώρο των επενδύσεων και της επαγγελματικής διαχείρισης. Όπως ανέφερε έχει την τιμή και τη χαρά να υπηρετεί το Ταμείο, το οποίο έχει εξελιχθεί σε κίνητρο και εργαλειοθήκη για την προσέλκυση στελεχών στην ΕΧΑΕ. 

Panel VI: «Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης & Συμπληρωματική Ασφάλιση Υγείας. Βιώσιμη λύση στο εθνικό πρόβλημα ιδιωτικής χρηματοδότησης των δαπανών υγείας. Προτάσεις οικονομικής πολιτικής για το πλαίσιο παροχών υγείας» 

Στο Panel VΙ, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 4oυ Συνεδρίου Επαγγελματικής Ασφάλισης, ο Δρ. Χρήστος Π. Νούνης, Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α.) & Πρόεδρος του Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης Υπουργείου Οικονομικών (Τ.Ε.Α.-ΥΠ.ΟΙΚ.), ανέφερε ότι το ΤΕΑ του ΥΠΟΙΚ παρέχει πολλές υπηρεσίες υγείας, καλύπτοντας 48.000 άτομα.  

Την τελευταία 5ετία έχει υλοποιήσει συνεργασία με την Ευρωκλινική χωρίς διαμεσολάβηση, με προτιμολογημένα πακέτα, μέσα από τα οποία παρέχει πολύ υψηλές υπηρεσίες με 120 ευρώ το χρόνο, όταν στην ελεύθερη αγορά το συγκεκριμένο πακέτο τιμολογείται πάνω από 400-500 ευρώ. 

Ο κ. Παναγιώτης Αλεξόπουλος, Ειδικός Γραμματέας Δημοσιονομικών Ελέγχων του Υπουργείου Οικονομικών, ανέφερε ότι τα ΤΕΑ μπορούν να παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο. «Είναι προπομπός εξελίξεων που θα βρούμε μπροστά μας. To σύστημα αναγκάστηκε να κάνει συνέργειες λόγω COVID-19. θα πρέπει να γίνει μια σημαντική αύξηση χρηματοδότησης της δημόσιας δαπάνης στο κομμάτι της υγείας». 

Ο κ. Αντώνης Βουκλαρής, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Ευρωκλινικής, ανέφερε ότι «το πείραμα της συνεργασίας με το ΤΕΑ του ΥΠΟΙΚ, πέτυχε. Μόνο και μόνο σαν συμπληρωματικό ασφάλιστρο θα έπρεπε να το πάρουν όλοι». Ο ίδιος τόνισε ότι το κόστος περίθαλψης στην Ελλάδα είναι πολύ χαμηλό σε σχέση με τις ΗΠΑ και την Δ. Ευρώπη. Παρόλα τα κόστη η παροχή ιδιωτικής υγείας στην Ελλάδα είναι πολύ φθηνή σε σχέση με το εξωτερικό.  

Ο κ. Aπόστολος Δούμας, Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Prudential Informatics, ανέφερε ότι το κόστος στην ιδιωτική νοσηλεία αυξήθηκε σημαντικά και σημείωσε

  • Για κάποια ηλικία και πάνω, το ασφάλιστρο γίνεται απαγορευτικό. 
  • Η ιδιωτική ασφάλιση υγείας θα πρέπει να λειτουργεί συμπληρωματικά και όχι παράλληλα όπως λειτουργεί σήμερα. 
  • Όταν θέλουμε, υπάρχουν τρόποι για συμπράξεις. Αποδείχτηκε με τον COVID. Υπάρχουν οι τρόποι αν υπάρχει η διάθεση. 

Ο κ. Ελευθέριος Θηραίος, MD, Msc in Public Health, Γενικός/Οικογενειακός Ιατρός, Δ/ντής ΕΣΥ, Κέντρο Υγείας Βάρης – Προϊστάμενος Διεύθυνσης Βελτίωσης της Ποιότητας των Υπηρεσιών Υγείας, Οργανισμός Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία (Ο.ΔΙ.Π.Υ. Α.Ε.) – Γενικός Γραμματέας Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών, σημείωσε ότι η όποια παρέμβαση γίνεται στο χώρο της υγείας, πρέπει να έχει νόημα και αξία για τον ασθενή

Ο κ. Ιωάννης Υφαντόπουλος, Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Ε.Κ.Π.Α., σημείωσε ότι στην Ελλάδα καταγράφεται μεγάλη συρρίκνωση των δημόσιων δαπανών για την υγεία, κατά κεφαλή και συνολικά, είτε συγκρίνεται με δυτικές είτε με ανατολικές χώρες.  

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του συνεδρίου.

Μοιραστείτε το άρθρο

Image
Image
Image

Οδηγός Αγοράς

Πιο πρόσφατα

Image

Εκτύπωση   Email

Επιλεγμένα

Image

Ειδησιογραφικό Portal & οδηγός αγοράς για τον κλάδο
των εμπορικών εκθέσεων, των εμπορικών συνεδρίων
και των σχετικών με τα παραπάνω υπηρεσιών.

Για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία
μη διστάσετε μα επικοινωνήσετε μαζί μας
στα παρακάτω στοιχεία:
+30 210 9245577 ή info@verticom.gr

Εγγραφείτε στο newsletter για να λαμβάνετε
όλα τα τελευταία νέα κάθε εβδομάδα στο email σας!

Image

Νέα

Οδηγός αγοράς

Εγγραφείτε στο newsletter. Όλα τα νέα κάθε εβδομάδα στο email σας!