Το 2ο Electric & Micro Mobility FORUM στις 15 Ιουνίου 2022

Το 2ο Electric & Micro Mobility FORUM στις 15 Ιουνίου 2022
Συνέδρια

14 Ιουνίου 2022

Η εταιρία Smart Press και το GetElectric.gr διοργανώνουν το 2ο “Electric & Micro Mobility Forum”, με σκοπό να εξερευνήσουν το μέλλον των Μεταφορών, οι οποίες μεταμορφώνονται χάρη στην ηλεκτροκίνηση και τη μικροκινητικότητα. Παράλληλα, το συνέδριο θα αναδείξει τους τρόπους με τους οποίους οι νέες τεχνολογίες Μεταφορών θα βελτιώσουν τις ζωές μας σε ατομικό και εθνικό επίπεδο, τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουμε σε αυτό το πλαίσιο αλλά και τους τρόπους για να ξεπεράσουμε κάθε σκόπελο και να συγκλίνουμε, ποσοτικά και ποιοτικά, με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. 

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί με φυσική παρουσία των συμμετεχόντων, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο για εκθέτες, ομιλητές και επισκέπτες, τηρώντας όλα τα απαραίτητα πρωτόκολλα υγεινής και ασφάλας, ενώ θα μεταδοθεί και online μέσω live streaming.

Ηλεκτροκίνηση: Δυνατό ξεκίνημα, μεγάλη προοπτική ανάπτυξης

Αναμφίβολα, το 2021 αποτέλεσε ένα κομβικό έτος για την ηλεκτροκίνηση στη χώρα μας. Η έλευση νέων ηλεκτρικών μοντέλων σε συνδυασμό με τα κίνητρα που δόθηκαν από το κράτος σε ιδιώτες και επιχειρήσεις, οδήγησαν σε εντυπωσιακή άνοδο των πωλήσεων ηλεκτρικών αυτοκινήτων αλλά και δικύκλων. Δεν είναι τυχαίο οτι το μερίδιο EVs στο τέλος του 2021 ξεπέρασε με άνεση το 10%, συγκλίνοντας αισθητά με το επίπεδο ευρωπαϊκών αγορών πολύ μεγαλύτερης δυναμικής. Οι Έλληνες «έμαθαν» τι σημαίνει ηλεκτροκίνηση, εκπαιδεύθηκαν, ενημερώθηκαν, δοκίμασαν και επέλεξαν αμιγώς ηλεκτρικά και υβριδικά μοντέλα, με τη συντριπτική πλειοψηφία αυτών να δηλώνουν πως δεν θα επέστρεφαν σε μη ηλεκτρικό αυτοκίνητο. 

Παράλληλα, το δίκτυο φόρτισης στην ελληνική επικράτεια σχεδόν πενταπλασιάστηκε σε μέγεθος μέσα σε ένα έτος, χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες κρατικών και ιδιωτικών φορέων, επιτρέποντας την κάλυψη μεγάλων αποστάσεων με EV αλλά και διευκολύνοντας όσους εν γένει ταξιδεύουν με ηλεκτρικά οχήματα, για επαγγελματικούς ή τουριστικούς σκοπούς.

Οι οιωνοί για το 2022, λοιπόν, θα ήταν εξαιρετικοί, αλλά η έλλειψη ημιαγωγών και η ενεργειακή κρίση εξελίσσονται σε σημαντικά εμπόδια για την περαιτέρω ανάπτυξη. Οι στόχοι για το 2030-2035 τίθονται υπό αμφισβήτηση, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Μικροκινητικότητα: Η μόνη λύση για βιώσιμες αστικές μετακίνησεις απαιτεί σημαντικές υποδομές

Η μικροκινητικότητα παραμένει μια σχετικά νέα έννοια στον κλάδο των Μεταφορών, αλλά πολύ γρήγορα έδειξε την απίστευτη δυναμική της και το πόσο μπορεί να βελτιώσει το βιοτικό μας επίπεδο. Αρχικά με τα ηλεκτρικά πατίνια και μεσούσης της πανδημίας με την «έκρηξη» πωλήσεων των ηλεκτρικών ποδηλάτων, δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι των ελληνικών πόλεων και νήσων κατάφεραν, επιτέλους, να «αφήσουν το Ι.Χ. στο σπίτι» και να κινηθούν εναλλακτικά με βιώσιμο, ενίοτε και διασκεδαστικό, τρόπο! Η εξέλιξη της τεχνολογίας μπαταριών και το upscaling της παραγωγής γρήγορα έβαλε στην εξίσωση και τα μικρά ηλεκτρικά δίκυκλα/μοτοποδήλατα, τα οποία έκαναν όλο και συχνότερη εμφάνιση στους ελληνικούς δρόμους μέσα στο 2021, με την ποικιλία διαθέσιμων μοντέλων στην αγορά να αυξάνεται. Συνυπολογίζοντας την έλευση των μικρο-αυτοκινήτων (micro-cars), τα οποία αρχίζουν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους, μια νέα κατηγορία εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης γεννιέται, η οποία είναι και η μόνη ελπίδα μας για την αντιμετώπιση του διαρκώς μεγεθυνόμενου κυκλοφοριακού προβλήματος, αλλά και αυτού της έλλειψης θέσεων στάθμευσης σε πυκνοκατοικημένες περιοχές. Ταυτόχρονα, τα παραπάνω μέσα έχουν αισθητά μικρότερο ενεργειακό και ανθρακικό αποτύπωμα αλλά και κόστος χρήσης σε σχέση με ένα αυτοκίνητο, τρία χαρακτηριστικά που αναδεικνύονται σε υψίστης σημασίας για το μέλλον του πλανήτη και της κοινωνίας.  

Επιπλέον, τα μέσα μικροκινητικότητας είναι εξαιρετικά οχήματα, κυριολεκτικά και μεταφορικά, για την δημιουργία του συνδετικού ιστού των smart cities, των έξυπνων πόλεων του μέλλοντος. Κάθε μικρο-όχημα μπορεί δυνητικά να αποτελέσει ένα real-time αισθητήριο όργανο που θα μας προσφέρει υπερ-πολύτιμα δεδομένα, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, τα οποία θα μας βοηθήσουν να βελτιώσουμε τις πόλεις μας σε πολλαπλά επίπεδα, με ελάχιστο κόστος.

Σε ποιους απευθύνεται

Το Electric & Micro Mobility Forum απευθύνεται σε όσους επιθυμούν να κατανοήσουν τις τάσεις, να αξιολογήσουν τις εξελίξεις και να επωφεληθούν από τις ευκαιρίες ανάπτυξης του κλάδου των Μεταφορών, όπως:

  • Εισαγωγείς και εμπόρους ηλεκτρικών αυτοκινήτων
  • Εισαγωγείς και εμπόρους δικύκλων και μικρο-οχημάτων
  • Παραγωγούς και παρόχους ενέργειας
  • Διαχειριστές σταθμών φόρτισης οχημάτων
  • Κατασκευαστές φορτιστών για ηλεκτρικά οχήματα
  • Κατασκευαστές μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα
  • Εμπόρους αξεσουάρ
  • Στελέχη ΟΤΑ
  • Ρυθμιστικές Αρχές και Κυβερνητικούς Αξιωματούχους
  • Αναλυτές, Ακαδημαϊκά Ιδρύματα και Εκπαιδευτικούς
  • Φορείς υπερ της οδικής ασφάλειας
  • Φοιτητές, Δημοσιογράφους
  • Δυνητικούς αγοραστές οχημάτων

…. καθώς και σε οποιονδήποτε επιθυμεί να ενημερωθεί σχετικά με τις σύγχρονες εφαρμογές και καινοτομίες ηλεκτροκίνησης και μικροκινητικότητας.

Πραγματοποιήστε την εγγραφή σας εδώ

Μοιραστείτε το άρθρο

Οδηγός Αγοράς

Πιο πρόσφατα

Image
Image
Εκτύπωση
Εγγραφείτε στο newsletter. Όλα τα νέα κάθε εβδομάδα στο email σας!