Τα συμπεράσματα από την ημερίδα "Agrologistics: Προκλήσεις & Προοπτικές στην Ελλάδα"

Τα συμπεράσματα από την ημερίδα "Agrologistics: Προκλήσεις & Προοπτικές στην Ελλάδα"
Συνέδρια

16 Ιουνίου 2021

Οι προκλήσεις και οι προοπτικές της εφοδιαστικής αλυσίδας των αγροδιατροφικών προϊόντων στην Ελλάδα καθώς και τα αποτελέσματα σχετικής μελέτης που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, αποτέλεσαν το θέμα της ειδικής διαδικτυακής ημερίδας που διοργάνωσε ο Οργανισμός «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά». Θεσμικοί εκπρόσωποι και εμπειρογνώμονες από κορυφαία ιδρύματα και οργανισμούς της Ελλάδας και του εξωτερικού αναφέρθηκαν εκτενώς στο επίπεδο ανάπτυξης του τομέα στη χώρα αλλά και στις δυνατότητες ανασυγκρότησής του μέσα από συγκεκριμένες δράσεις.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη μελέτη χρηματοδοτήθηκε από τον οργανισμό «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά», μέσω της ιδρυτικής δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (ΙΜΕΤ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και  Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, το Ινστιτούτο Λιμενικής Κατάρτισης «Εξάντας» και το Center for Advanced Infrastructure and Transportation (Κέντρο Προηγμένων Υποδομών και Μεταφορών) του Πανεπιστημίου Rutgers των Η.Π.Α.

Η κα Έφη Λαζαρίδου, Διευθύνουσα Σύμβουλος του Οργανισμού «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά» στην παρέμβασή της εστίασε στη δομή και τη λειτουργία του κλάδου των agrologistics, ως έναν από τους βασικότερους άξονες που επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών αγροδιατροφικών προϊόντων.

Ο οργανισμός Νέα Γεωργία Νέα Γενιά, θα αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την στήριξη του κλάδου των Agrologistics, καθώς ήδη σχεδιάζεται πρόγραμμα επαγγελματικής εξειδίκευσης για στελέχη του χώρου το οποίο θα τους παρέχει τις ήπιες και τεχνικές δεξιότητες που όπως ανέδειξε η μελέτη, αναζητά η αγορά. Επιπλέον, μέσα από τον διαγωνισμό τεχνολογικής καινοτομίας Trophy – Τροφή Challenge που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο του 2021, θα δοθεί η ευκαιρία σε νεοφυείς επιχειρήσεις να προτείνουν λύσεις που θα επιταχύνουν τον εκσυγχρονισμό της εφοδιαστικής αλυσίδας αγροδιατροφικών προϊόντων.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης απηύθυνε χαιρετισμό ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός, ο οποίος σημείωσε ότι «η Ελλάδα διαθέτει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για ολοκληρωμένη ανάπτυξη υποδομών στο χώρο των Agrologistics με ευρωπαϊκό και διεθνή προσανατολισμό.  Μέσω της ανάπτυξης τέτοιων υποδομών δημιουργούνται οι κατάλληλες προϋποθέσεις ανάπτυξης οικονομιών κλίμακας, γόνιμων συνεργασιών και επιμερισμού του κόστους των υποδομών».

Οι διεθνείς εμπειρογνώμονες που συμμετείχαν στην ημερίδα, Δρ. Clemen Gehlhar, Agricultural Project Manager, Δρ. Clemen Gehlhar, Agricultural Project Manager στο Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ / Διεθνείς Υπηρεσίες Γεωργίας και ο Δρ. Ali Maher, Διευθυντής του Κέντρου Προηγμένων Υποδομών και Μεταφορών (CAIT) του Πανεπιστημίου Rutgers, αναφέρθηκαν στις αναδυόμενες τάσεις παγκοσμίως στον κλάδο των Agrologistics και τις δυνατότητες εφαρμογής τους στην Ελλάδα.

Δείτε ολόκληρη την εκδήλωση εδώ.

Δείτε αναλυτικά τα συμπεράσματα της μελέτης εδώ.

Μοιραστείτε το άρθρο

Image

Οδηγός Αγοράς

Image

Πιο πρόσφατα

Image
Image
Εκτύπωση
Εγγραφείτε στο newsletter. Όλα τα νέα κάθε εβδομάδα στο email σας!