Μαθήματα Εκθεσιακής Ιστορίας - Μέρος 11o - Ενότητα 2η

Μαθήματα Εκθεσιακής Ιστορίας - Μέρος 11o - Ενότητα 2η
Εκθεσιακές Ιστορίες

7 Ιουνίου 2021

Λίγο πιο πάνω από τον ΟΛΠ, που αναφέραμε στην προηγούμενη ενότητα, βρίσκεται το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, το περίφημο ΣΕΦ. Ένα αθλητικό κέντρο που από νωρίς αποφάσισε να διαθέσει τους χώρους του στους διοργανωτές εκθέσεων μιας και η έλλειψη οργανωμένου εκθεσιακού κέντρου έφερνε σε απόγνωση τους επαγγελματίες του χώρου.

Δύσκολος και αυτός ο χώρος, μιας και εσωτερικά, λόγω του κυκλικού σχεδιασμού τού κτιρίου, οι χώροι δεν ήταν ενιαίοι, αλλά και το γκαράζ που κλείστηκε για να μεγαλώσουν τα τετραγωνικά, δεν είχε τις απαραίτητες υποδομές ώστε να διευκολύνει την διοργάνωση και τους εκθέτες. Εκεί εφαρμόστηκε νομίζω για πρώτη φορά, η τοποθέτηση τεντών στους υπαίθριους χώρους του Σταδίου, που δημιουργούσαν τολλ και με αυτόν τον τρόπο αύξαναν τα τετραγωνικά επιτρέποντας την διοργάνωση μεγάλων εκθέσεων όπως π.χ. της έκθεσης Τροφίμων και Ποτών.

Η τακτική αυτή επεκτάθηκε αργότερα και σε άλλους χώρους που τα εσωτερικά τους τετραγωνικά ήταν λίγα για να ικανοποιήσουν τη ζήτηση των οργανωτών. Θα αναφέρω τον χώρο του Ανατολικού και Δυτικού Αεροδρομίου, ο οποίος μετά την κατασκευή τού Ελευθέριος Βενιζέλος, άρχισε να χρησιμοποιείται ως εκθεσιακό κέντρο. Εκεί έγιναν πολλές εκθέσεις στα χρόνια που ακολούθησαν με την τοποθέτηση μεγάλων υπαίθριων τεντών.

Εδώ να αναφέρουμε ότι οι αθλητικοί χώροι που κατασκευάστηκαν για την Ολυμπιάδα, άρχισαν μετά την λήξη της, να χρησιμοποιούνται ως εκθεσιακά κέντρα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το ακίνητο της Ξιφασκίας, το οποίο παρεμπιπτόντως λειτουργούσε μέχρι πολύ πρόσφατα, καθώς και το κτήριο του ΤAEKWODO. Πάμε τώρα πιο Βόρεια.

Ε.Κ.Ε.Π., ένας ακόμα εμβληματικός χώρος σε ένα κομβικό σημείο της Αθήνας, στη συμβολή Εθνικής και Αττικής Οδού. Εδώ θα μου επιτρέψετε να μην αναφέρω τίποτα παραπάνω, αλλά να αφιερώσω την επόμενη εκθεσιακή μου Ιστορία αποκλειστικά σε αυτό, μιας και εκεί ήταν που έγραψα τη συνέχεια της προσωπικής μου εκθεσιακής ιστορίας, που έμελλε να αποτελέσει και την κορυφαία μου επαγγελματική δραστηριότητα!

Υπάρχει ακόμα ένας σημαντικότατος εκθεσιακός χώρος, το ΜΕC Παιανίας. Το σημαντικότερο πλεονέκτημά του, η έλλειψη επιπέδων, μιας και ήταν όλο ισόπεδο. Ύστερα, η εύκολη φορτοεκφόρτωση και η δυνατότητα να επεκταθεί με τέντες εφόσον παρίσταντο ανάγκη, κάτι το οποίο έγινε σε κάποιες περιπτώσεις. Οι αρχικές ελλείψεις σε υποδομές, σιγά σιγά άρχισαν να διορθώνονται και σήμερα το εκθεσιακό της Παιανίας, είναι ένα νοικοκυρεμένο εκθεσιακό κέντρο που εξακολουθεί να είναι μέσα στις λίγες πλέον επιλογές των οργανωτών, μιας και πολλοί από τους αρχικούς εκθεσιακούς χώρους έχουν κλείσει.

Να αναφέρουμε επίσης, το εκθεσιακό EXPO ATHENS, έναν αρκετά ικανοποιητικό εκθεσιακό χώρο, που για χρόνια συγκέντρωσε πολλές εκθέσεις διαφόρων θεματικών και ειδών και ήταν στις πρώτες προτιμήσεις των οργανωτών ενόσω λειτουργούσε. Ο χώρος αυτός δεν ήταν ιδιόκτητος και έτσι διάφορα προβλήματα οδήγησαν στο οριστικό του κλείσιμο εδώ και αρκετά χρόνια.

Στα Δυτικά προάστια έχουμε το Εκθεσιακό Περιστερίου, ένα κέντρο που εξακολουθεί μέχρι σήμερα να λειτουργεί και να καλύπτει εκθέσεις μεσαίου μεγέθους.

Και για το τέλος άφησα την μεγαλύτερη επένδυση στα κτηριακά εκθεσιακά δρώμενα της Αττικής, το METROPOLITAN EXPO. Ένα σύγχρονο κτήριο που κατασκευάστηκε δίπλα στις εγκαταστάσεις του νέου αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος και το management του οποίου ανέλαβε μετά από διαγωνισμό η ΡΟΤΑ Α.Ε. Πρόκειται για το αρτιότερο εκθεσιακό κέντρο της Αττικής και ένα κέντρο που μπορεί να σταθεί επάξια και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Εκεί φιλοξενούνται οι μεγαλύτερες και πιο αξιόλογες εκθέσεις που διοργανώνονται στην Αττική και διαθέτει όλες τις βασικές προδιαγραφές ενός σύγχρονου εκθεσιακού κέντρου.

Άλλα περιφερειακά εκθεσιακά που θα μπορούσα να αναφέρω, είναι οι εγκαταστάσεις της Πανελλήνιας έκθεσης Λαμίας της Π.Ε.Λ., το εκθεσιακό Κέντρο Ηρακλείου στην Κρήτη, ενώ εκθεσιακοί χώροι υπάρχουν και σε άλλες περιοχές στην επαρχία, όπως στη Ρόδο.

Θα τα πούμε πάλι στην προσεχή εκθεσιακή ιστορία μας. Μέχρι τότε, καλή μας αντάμωση!

Δημήτρης Θεολογίτης

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Image

Οδηγός Αγοράς

Πιο πρόσφατα

Image
Image
Εκτύπωση
Εγγραφείτε στο newsletter. Όλα τα νέα κάθε εβδομάδα στο email σας!