HAPCO: Δεν πρόκειται να δούμε ξένα συνέδρια στην Ελλάδα πριν το 2024

HAPCO: Δεν πρόκειται να δούμε ξένα συνέδρια στην Ελλάδα πριν το 2024
Κλαδικά

26 Ιουλίου 2021

Με σταυρωμένα τα χέρια παραμένουν όσοι ασχολούνται επαγγελματικά με τον συνεδριακό τουρισμό. Οι μεταλλάξεις του Covid-19 και ο περιορισμένος εμβολιασμός ανά την υφήλιο καθιστούν τα συνέδρια αποτρεπτικά. Δεν είναι μάλιστα λίγοι οι διοργανωτές που υποστηρίζουν ότι το μοντέλο των υβριδικών συνεδρίων – ελάχιστοι συμμετέχοντες δια ζώσης και η πλειοψηφία να παρακολουθεί τα διάφορα events από την οθόνη του υπολογιστή της – θα συνεχιστεί και το 2022.

Προς το παρόν δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη ανακοίνωση από το Υπουργείο Τουρισμού αναφορικά με το πότε θα μπορέσει το συγκεκριμένο segment να επιστρέψει σε μια υποτυπώδη κανονικότητα. Μάλιστα όταν ο Υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης είχε ερωτηθεί κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου που δόθηκε με αφορμή την έναρξη της φετινής σεζόν τι προβλέπεται για τα συνέδρια, αρκέστηκε να απαντήσει ότι είναι κάτι που ακόμη εξετάζεται από τους λοιμωξιολόγους, οι οποίοι και θα δώσουν το «πράσινο φως».

Σύμφωνα με την Ειρήνη Τόλη, Πρόεδρο του Συνδέσμου Ελλήνων Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων (Hellenic Association of Professional Congress Organizers – HAPCO) η στάση αναμονής στην οποία βρίσκονται οι διοργανωτές συνεδρίων σε συνδυασμό με την απουσία πρωτοκόλλων, δεν μπορούν να εξασφαλίσουν στον κλάδο ένα σταθερό μέλλον.

«Από πέρυσι γίνονται διαρκώς ακυρώσεις με αποτέλεσμα να χάνονται τα face to face συνεδρία. Θεωρώ όμως ότι από την άνοιξη του 2022 και μετά η αγορά θα αρχίσει να εμφανίζει σημάδια σταθερότητας και ενδεχομένως να περάσουμε ξανά στην παραδοσιακή μορφή συνεδρίων, όπου όλοι οι συμμετέχοντες θα έχουν φυσική παρουσία. Ο κόσμος είναι φοβισμένος και τα υφιστάμενα πρωτόκολλα ζητούν από τις εταιρείες απίστευτα νούμερα. Σκεφτείτε ότι σε μία αίθουσα 400 ατόμων μπορούμε να βάλουμε μόλις 100 άτομα όταν το ενοίκιο των αιθουσών παραμένει υψηλό και τα μεγάλα συνεδριακά κέντρα είναι ελάχιστα, όπερ μιλάμε για μονοπώλιο» λέει στο fortunegreece.com η κα Τόλη.

Προς απογοήτευσή της, τόσο τα μεγάλα συνεδριακά κέντρα όσο και οι ξενοδόχοι δεν έχουν ρίξει καθόλου τις τιμές, ενώ παράλληλα ο αριθμός των requests για τα υπόλοιπα χρόνια ολοένα και μεγαλώνει. «Στα συνεδριακά ξενοδοχεία μας λένε ότι θα μας δώσουν την αίθουσα μόνο εφόσον εξασφαλίσουμε τουλάχιστον 150 διανυκτερεύσεις επί τρεις ημέρες. Κάτι τέτοιο όπως καταλαβαίνετε είναι εξαιρετικά δύσκολο» προσθέτει.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής της η κ. Τόλη ανέφερε πως «Ένα συνέδριο δεν προγραμματίζεται από τη μια στιγμή στην άλλη. Θέλουμε τουλάχιστον οκτώ μήνες για να το οργανώσουμε. Τα διεθνή έχουν ξεχαστεί τελείως και θεωρώ ότι δεν πρόκειται να δούμε ξένα συνεδρία στην Ελλάδα πριν το 2024».

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη στο www.fortunegreece.com

Εικόνα: Jonas Jacobsson, Unsplash

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Οδηγός Αγοράς

Πιο πρόσφατα

Image
Image
Εκτύπωση
Εγγραφείτε στο newsletter. Όλα τα νέα κάθε εβδομάδα στο email σας!