Αναζήτηση

Image

Το μέγεθος και η θέση ενός στάντ σε έκθεση - Γιάννης Κριτσωτάκις

Το μέγεθος και η θέση ενός στάντ σε έκθεση - Γιάννης Κριτσωτάκις

20 Απριλίου 2022

Το μέγεθος

Το µέγεθος του σταντ είναι συνάρτηση του µεγέθους της επιχείρησης και των στόχων της συµµετοχής. Ανεξάρτητα από τους περιορισµούς που θέτει ο Οργανωτής ως προς το µέγεθος (τ.µ.) που είναι συνήθως από 15-20 τ.µ., οι παράγοντες που τελικά αποφασίζουν για την έκταση του σταντ είναι:

Ο αριθµός, ο όγκος και το είδος των εκθεµάτων (βλέπε ανάγκες σε οριζόντιο και κάθετο χώρο (επιφάνεια τοίχων). Ένα ογκώδες λ.χ. µηχάνηµα απαιτεί µεγάλο εµβαδόν και ελεύθερο χώρο γύρω του. Αντίθετα για κάποια άλλα προϊόντα, π.χ. κοσµήµατα, η απαίτηση σε τ.µ. είναι περιορισµένη,

Ο αριθµός των αναµενόµενων επισκεπτών ανάλογα µε τον τύπο της έκθεσης (π.χ. για το κοινό) και τον απώ[1]τερο στόχο της συµµετοχής,

Οι ανάγκες του εκθέτη σε βοηθητικούς χώρους και χώρο για υποδοχή και «ξενάγηση», όπου για την ελεύθερη κίνηση των επισκεπτών ο απαιτούµενος «ζωτικός χώρος» είναι τουλάχιστον 6-7 τ.µ. Αξίζει να σηµειωθεί ότι µόνο για επικοινωνία µε τον επισκέπτη απαιτούνται το λιγότερο 2,5-3 τ.µ. ελεύθερου χώρου.

Η θέση

Το πρόβληµα θέση εστιάζεται τόσο στην επιλογή της κατάλληλης αίθουσας (Hall) εντός του εκθεσιακού συγκροτήµατος, όσο και στην τοποθέτηση του σταντ µέσα σ’ αυτή.

Η ανεπιτυχής επιλογή αίθουσας στερεί από τον εκθέτη τη δυνατότητα «συνάντησης» της στοχευόµενης οµάδας των επισκεπτών του, αφού αποδεδειγµένα οι σοβαροί αγοραστές συνηθίζουν να µη σπαταλούν το χρόνο τους σε άσχετες γι’ αυτούς αίθουσες. Από την άλλη µεριά, η µειονεκτική θέση του σταντ, ακόµη και στην πιο κατάλληλη αίθουσα, δυσχεραίνει την προσέλκυση επισκεπτών.

Με δεδοµένο ότι έχει επιλεγεί η κατάλληλη αίθουσα, η ροή των επισκεπτών είναι αυτή που καθορίζει τις επιθυµητές θέσεις, οι οποίες είναι:

✓ στις κύριες εισόδους,

✓ στους κεντρικούς εσωτερικούς διαδρόµους,

✓ κοντά σε δραστήριους εκθέτες και ειδικούς χώρους συγκέντρωσης (shows, κ.ο.κ.).

Αν ληφθεί υπόψη ότι στις ∆ιεθνείς Εκθέσεις περίπου το 60 - 70% των επισκεπτών επισκέπτεται την Έκθεση συστηµατικά, συνιστάται η διατήρηση της θέσης µε την προϋπόθεση πάντοτε ότι είναι η κατάλληλη, γιατί έτσι διευκολύνεται η αναγνωρισιµότητά σας.

Χωρίς καµιά πρόθεση να υποτιµήσω τη σηµασία µιας προνοµιούχας θέσης στην κατάλληλη αίθουσα, µου είναι δύσκολο να µην αναφερθώ στους εκθέτες που συνηθίζουν να ταυτίζουν την µη επίτευξη των στόχων τους από την, κατά τη γνώµη τους πάντοτε, ακατάλληλη θέση.

Στους εκθέτες αυτούς θα συνιστούσα να αποφύγουν τη δαιµονοποίηση της θέσης και να κάνουν την αυτοκριτική τους ως προς:

➢ την καταλληλότητα της έκθεσης σε συνάρτηση πάντοτε µε την «ωριµότητα» των εκθεµάτων τους,

➢ την επάρκεια της προετοιµασίας τους,

➢ την ποιότητα του προωθητικού τους υλικού,

 ➢ την αισθητική του σταντ και των εικαστικών τους στοιχείων,

➢ την προβολή της συµµετοχής τους και προφανώς

➢ το έµψυχο υλικό του σταντ, δηλ. το προσωπικό. Όταν θα συνειδητοποιήσουν ότι η οργάνωση της συµµετοχής τους αρχίζει 6 τουλάχιστον µήνες πριν, η προβολή της 2-3 µήνες πριν και ότι η αισθητική του σταντ τους λειτουργεί ως πόλος έλξης, σίγουρα το πρόβληµα της θέσης θα πάρει τις διάστασεις που του αξίζει.

Η θέση σε µια έκθεση δεν χαρίζεται, αλλά κερδίζεται µε τη σταθερή συµµετοχή και την καλλιέργεια καλών σχέσεων µε τον Οργανωτή. Ένα ερώτηµα που βασανίζει τους περισσότερους εκθέτες είναι αν πρέπει να γειτνιάζουν άµεσα µε εκθέτες/ανταγωνιστές διασηµότερους από αυτούς. Η απάντησή µου είναι κατηγορηµατικά ΝΑΙ. ∆ιάσηµοι εκθέτες σηµαίνει σηµείο αναφοράς για τους επισκέπτες, άρα και για σας, προκειµένου να σας προσέξουν. Το αντίθετο είναι καταστροφικό.

katopsi

Όσον αφορά στο επόµενο ερώτηµα «και πως µπορώ να “σταθώ” µε σταντ 15-20 τ.µ. όταν οι γείτονες µου ανταγωνιστές αντιπαραθέτουν µεγάλα σταντ και οργανωµένες εκδηλώσεις σ’ αυτά;» Η απάντησή µου είναι ΜΠΟΡΕΙΣ.

Η έκθεση ίσως είναι το µοναδικό µέσο που παρέχει την ευκαιρία της ειρηνικής συνύπαρξης των επιχειρήσεων ανεξάρτητα από το µέγεθός τους. Τώρα αν θα επωφεληθείτε ή όχι από τις στρατιές των επισκεπτών που θα συρρέουν στα µεγάλα και διάσηµα σταντ, αυτό εξαρτάται από την αισθητική του σταντ σας και τον επαγγελµατισµό του προσωπικού σας.

Τέλος, επισηµαίνεται ότι διάφοροι παράγοντες όπως είναι τα τεχνικά δεδοµένα της αίθουσας, αντοχή του δαπέδου (permissible floor loading capacity of the hall), επιτρεπόµενο ύψος, διαστάσεις θυρών, κολώνες, είσοδοι, κ.ά. είναι δεσµευτικά για επιχειρήσεις των οποίων τα εκθέµατα ανήκουν σε συγκεκριµένες κατηγορίες, όπως π.χ. βαριά µηχανήµατα.

Δρ. Γιάννης Κριτσωτάκις

Aπό το βιβλίο «Εμπορικές Εκθέσεις, ο δρόμος για την επιτυχία» Εκδόσεις ΣXHMA & XPΩMA.

Ο κ. Κριτσωτάκις είναι Διδάκτωρ του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Βιέννης με εξειδίκευση στο Marketing Εξαγωγών και την επικοινωνία. Επίσης, είναι πρώην Διευθυντής στο Ινστιτούτο Εξαγωγών και Καθηγητής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης. Διαθέτει μακροχρόνια διδακτική εμπειρία στην εκπαίδευση στελεχών επιχειρήσεων και ένα πλούσιο συγγραφικό έργο.

Μοιραστείτε το άρθρο

Οδηγός Αγοράς

Πιο πρόσφατα

Image
Image

Εκτύπωση   Email

Επιλεγμένα

Image

Ειδησιογραφικό Portal & οδηγός αγοράς για τον κλάδο
των εμπορικών εκθέσεων, των εμπορικών συνεδρίων
και των σχετικών με τα παραπάνω υπηρεσιών.

Για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία
μη διστάσετε μα επικοινωνήσετε μαζί μας
στα παρακάτω στοιχεία:
+30 210 9245577 ή info@verticom.gr

Εγγραφείτε στο newsletter για να λαμβάνετε
όλα τα τελευταία νέα κάθε εβδομάδα στο email σας!

Image

Νέα

Οδηγός αγοράς

Εγγραφείτε στο newsletter. Όλα τα νέα κάθε εβδομάδα στο email σας!